Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JE LI TEŽE ODGAJATI DJEČAKA ILI DJEVOJČICU: Što na ovu roditeljsku dvojbu kažu psiholozi

Autor Sanja Matasić

Ima nekoliko čimbenika koje psiholozi ističu.

 dječak i djevojčica Izvor: Shutterstock

Vječita tema za razgovor među roditeljima, nema sumnje, jest ona je li lakše odgajati dječake ili djevojčice. Roditelji djevojčica često tvrde da su one puno kompliciranije, a roditelji dječaka žale se da ne mogu s njima izaći na kraj. Oni koji imaju kod kuće i dječaka i djevojčica pak smatraju da ni s jednim spolom nije lako.

Naravno, svako je dijete priča za sebe i karakter svakog djeteta utječe na odgoj i određuje izazove. No, kako smatraju psiholozi, postoje izazovi u odgoju koji su ipak određeni spolom djeteta.

Svaki je spol zahtjevan na svoj način

Složenost odgoja dječaka u odnosu na odgoj djevojčica je relativna, i to ne ovisi samo o njihovim osobnostima već i o dobi.
Istina je da se djevojčice i dječaci različito suočavaju s emocijama, društvenim situacijama, i da na različit načit ispoljavaju svoje frustracije i agresiju. Opći je zaključak da je dječake teže odgajati u dobi od četiri do osam godina, a djevojčice postaju problematičnije za odgoj u svojim tinejdžerskim godinama.

Djevojčice sklonije emotivnim ispadima

Kad je riječ o emocionalnim ispadima i cjelokupnom proživljavanju i izražavanju emocija, djevojčice su ipak nešto izazovnije za odgoj nego dječaci. One imaju veći broj emocionalnih ispada, koji su obično intenzivniji od emocionalnih ispada koje doživljavaju dječaci.
Psiholozi kroz niz provedenih studija zaključuju da su mnoge majke primijetile kako su djevojčice, čak i kao bebe, emotivno nepredvidljivije i burnije reagiraju od dječaka. Muška su se djeca, naime sklonija prilagoditi se nastaloj situaciji i čini se da se to nastavlja kroz njihov razvoj. Djevojčice drukčije upravljaju svojim emocijama i sklone su 'uzvratiti' ako se osjećaju napadnuto.

 mama razgovara sa sinom Izvor: Shutterstock

Drugačije ispoljavaju agresivnost

I dječaci i djevojčice tijekom odrastanja svoju frustraciju ispoljavaju kroz agresivnost, ali je ispoljavaju na različit način.
Djevojčice često svoju agresiju izražavaju verbalno, dok su dječaci skloniji je pokazati fizički. Tijekom puberteta primijećeno je da djevojčice svoju agresiju ispoljavaju blokirajući osobe koje ih isprovociraju na društvenim mrežama, kao i da se ne ustručavaju verbalnih uvreda. S druge strane, dječaci će postati fizički agresivni, što može dovesti do tjelesnih ozljeda.

 tata razgovara sa sinom Izvor: Shutterstock

S djevojčicama je lakše komunicirati

Treba komunicirati i s dječacima i s djevojčicama, to je sigurno. No djevojčice su otvorenije za razgovor i lakše će se uključiti u svaku temu, kako god ona bila škakljiva. U razdoblju puberteta kod djevojčicama, koje su odrasle u komunikativnoj obiteljskoj sredini, vjerojatno ćete se iznenaditi izravnim pitanjima koja vam mogu postaviti. Dječaci su skloniji tome da svoju privatnost drže za sebe i bit će vam malčice teže razgovarati o nekim emocionalnim temama.

Dakle, odgovor na pitanje 'je li lakše odgajati dječake ili djevojčice' nije uopće jednostavan. Ovisi o puno faktora, a sve je lakše ako i jednome i drugome spolu kao roditelj iskazujete ljubav i apsolutnu podršku.

Možda će vas zanimati

Najnovije