ISPOVIJEST HRABRE MAJKE: 'Rodila sam sina, operirali su ga, vratili u mene pa ću roditi još jednom'

24-godišnja mama iz SAD-a podijelila je svoju nesvakidašnju priču sa sretnim krajem.

Instagram

23-godišnja američka vlogerica Jaiden Ashlea, u 19. tjednu trudnoće je saznala da njen nerođeni sin ima defekt neuralne cijevi, odnosno rascjep kralježnice (spina bifidu).

Njoj i njezinu zaručniku liječnici su odmah po otkrivanju dijagnoze poručili kako misle da za malenog nema puno nade.

Srećom, budući roditelji potražili su drugo mišljenje kod tima liječnika koji je specijaliziran za operiranje beba i prije nego one dođu na svijet.

Na vlogerici je zatim učinjen carski rez kako bi se došlo do bebe, a sinčić je zatim prošao kroz potrebni kirurški zahvat. Liječnici su zatim zatvorili rez te pustili da se dijete razvija još 11 tjedana u utrobi majke, odnosno do termina poroda.

'Otvorili su me carskim rezom, popravili defekt na bebinoj kralježnici najbolje što su mogli. Potom su me zatvorili tako da sam zapravo i dalje trudna, nisam još rodila. Uobičajena je pojava kontrakcija kod takvog zahvata i šanse za prijevremeni porod su veće tako da me liječnici i dalje pomno prate', otkrila je vlogerica u videu na društvenim mrežama.

Na pitanje 'kako je beba uspjela preživjeti bez amnionske tekućine', Jaiden je objasnila kako su je liječnici na kraju zahvata napunili fiziološkom otopinom.

Što je rascjep kralježnice ili Spina bifida i može li se prevenirati?

Spina bifida ulazi u skupinu prirođenih pogrešaka razvoja neuralne cijevi iz koje nastaje mozak, kralježnična moždina i okolne neurostrukture. Ako se fetus razvija normalno te se strukture zatvaraju do 28 dana nakon začeća. Spina bifida ili rascjep kralježnice podrazumijeva nepotpuno zatvaranje kralješaka i ovojnica oko kralježnične moždine.

Shutterstock 

Ova se deformacija može dogoditi najčešće u slabinskom ili grudnom dijelu kralježnice, a ponekad i u predjelu vratne kralješnice.

Što je defekt veći i teži, to su teža oštećenja kralježnične moždine i živaca. Nakon rođenja, bebe s težim oblicima mogu imati potpunu nemobilnost donjeg dijela tijela. Kod blažih oblika hodanje je znatno otežano, a postoje i poteškoće u kontroli mokrenja i stolice. Kod najtežih oblika može doći do teških anomalija na mozgu.

Iako još nisu poznati uzroci ove anomalije, znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o kombinaciji nasljednih i okolišnih čimbenika. No dovoljan unos folne kiseline u razdoblju neposredno prije začeća i tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće smanjuje rizik od pojave spine bifide čak za 75 posto.

Prema dostupnim podacima, teži se oblici spine bifide pojavljuju kod 0,4 djece na 1000 porođaja, a najblaži oblik ili skrivena spina bifida pojavljuje se kod otprilike 5% ljudi.