Težnja žene da bude savršen roditelj često joj stoji na putu uživanja u dragocjenim trenucima. Majčinstvo ženu ponekad izbaci s tračnica i nije se uvijek lako vratiti sebi. Magazin Parents donosi nekoliko snažnih rečenica koje djeluju gotovo kao mantre te savjetuje ženama da ih svakodnevno osvješćuju.

1. Prihvaćam da nisam savršena

Mama može biti i neraspoložena, nestrpljiva, ljuta, umorna i sva su ta stanja sasvim ok. Ponekad ćete uložiti puno truda u kvalitetno vrijeme s djetetom, a ponekad ćete ga staviti na spavanje ranije, samo kako bi biste se odmorili. Vaše dijete ne treba savršenu, već stvarnu majku. Trebaju ljubav i granice i mamu koja se prihvaća takva kakva jest.

2. Igram se sa svojim djetetom

Bebe, ali i malo starija djeca, trebaju svakodnevni kontakt s bliskim odraslim osobama. Iako vam se ponekad naporno spustiti se na njihovu razinu i zaigrati neku igru, učinite to. Djetetu je igra način izražavanja, a vaše prisustvo u igri osnažuje njihovu emocionalnu inteligenciju. Čak i ako niste tip za igru, slijedite djetetovo vodstvo i dajte mu svoje vrijeme.

mama se igra s bebom
Shutterstock 

3. Brinem o svom tijelu

Kad ste posljednji put svoje potrebe stavili na prvo mjesto? Ponekad se trebamo natjerati da izađemo van makar na 30 minuta, da prošetamo ili napravimo nešto dobro za svoje tijelo. Umjerena tjelovježba i boravak na zraku jača naš imunitet i popravlja raspoloženje. Osluškujte svoje potrebe i dajte im na važnosti kao što dajete i djetetovim potrebama.

4. Učim voljeti kaos

Obiteljski je život prepun neočekivanih prevrata, zaraznih bolesti, rublja, suđa i ponekad se čini da tome nema kraja. Isto tako, prepun je trenutaka istinske ljepote i radosti, nježnosti i čuda. Dozvolite djeci da smanje vaša očekivanja i da vas podsjete na ono što zaista vrijedi.

5. Posvećujem se odnosu s partnerom

Partnerski je odnos živ i treba ga njegovati, hraniti i zalijevati da bi rastao no odgoj djece uzima mnogo vremena i energije. Odnos održavajte sitnicama. Držite se za ruke kad god možete, angažirajte dadilju ili zamolite obitel da pričuva dijete i uzmite vrijeme za sebe.

7 snažnih i inspirativnih rečenica za svaku mamu
Shutterstock 

6. Nalazim vrijeme za prijatelje

Prijatelji su obitelj koju sami biramo, a pronalazak vremena za njih u užurbanoj svakodnevici pretrpanoj aktivnostima može biti pravi izazov. Odvojite 15 minuta dnevno i nazovite prijatelja. Dogovorite čuvanje djece i odvedite prijateljicu na kavu. Trudite se održavati prijateljstvo čak i kad nemate vremena za susrete uživo.

7. Podsjećam se svaki dan da je moje dijete dar

Majčinstvo nikada ne završava, ali djetinjstvo završi i prije nego što mislimo. Vaša beba kao da preko noći postane trogodišnjak koji preko noći postane tinejdžer. Ove čarobne godine mogu biti izazovne, ali traju kratko i zato je dobro sebe stalno podsjećati na moć prisustva u trenutku. Obratite pozornost na svu radost koja vam je dana u vašem djetetu i uživajte u njoj.