Majčinstvo mijenja ženu od trenutka kad sazna da nosi novi život u sebi, ali uz ogromnu ljubav prema svom djetetu, majčinstvo nosi i odgovornost, zabrinutost, osjećaj krivnje i stalno promišljanje jesmo li dobre majke. 

Osjećate li se ponekad da niste dovoljno dobra mama, pročitajte pismo iz bebine perspektive koje je napisala Christy Danner, majka četvero djece, na blogu stlouismom.com.

Ove riječi diraju ravno u srce, a nakon njih sigurno ćete više cijeniti sebe i stvari koje radite svaki dan, a koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Draga mama,

Želim da znaš da si mi posebna, iako ne moraš biti ništa posebno. Ti si moja mama i volim te baš takvu kakva jesi. Ponekad se pogledaš u ogledalo i vidiš samo svoje mane.

Gledam te svaki dan i vidim tvoje lijepo lice, tvoj osmijeh, tvoju ljubav kada me gledaš. Tvoje tijelo je snažno, nitko na svijetu ne grli tako lijepo kao ti. Ti si dovoljna.

Ponekad pogledaš u svoj telefon i kada se vratiš u stvarni život osjećaš se prazno, osjećaš se kao da nisi dovoljno dobra, kao da ne možeš živjeti prema standardima drugih ljudi. Gledam te s najsvjetlije točke svog života, nitko se ne može usporediti s tobom. Kad bi se samo mogla vidjeti mojim očima. Ti, mama, postavljaš standarde. Ti si dovoljna.

shutterstock_716824975.jpg
Shutterstock 'Gledam prijatelje kako grade obitelji i iako sam presretna zbog njih, osjećam se usamljeno', kaže ova mama

Znam da misliš da bi se trebala više truditi, biti bolja mama. Mislim da zaboravljaš koliko radiš za mene. Zaboravljaš na sve one male stvari koje radiš svaki dan, a koje su važne. Ti si dovoljna.

Često se ocjenjuješ po 'lajkovima' na internetu. Mislim da to što me svaki dan činiš toliko voljenom, obožavanom govori puno više o tebi nego reakcije nekih nepoznatih ljudi na društvenim mrežama. Kad bih ti samo mogla pokazati svoju ljubav ispod vaših objava, dala bih ti milijun 'lajkova'. Ti si dovoljna.

Vidim te, mama. Možda to ne shvaćaš, možda ti neću uvijek moći reći, ali vidim te. Vidim te kad se noću probudiš da me nahraniš ili samo da provjeriš kako sam.

Ti si jedina osoba na svijetu s kojom se želim maziti usred noći. Tvoja prisutnost je moj zrak zahvaljujući kojem dišem.

Vidim da uvijek posljednja jedeš jer želiš da svi drugi prvi budu siti. Vidim da moje potrebe uvijek stavljaš na prvo mjesto. Želim da znaš da je u redu učiniti nešto lijepo i za sebe.

Vidim da prva ustaješ i zadnja odlaziš u krevet. Vidim koliko si umorna nakon cijelog dana, ali ipak nalaziš snage da mi pročitaš još jednu priču za laku noć.

Vrijeme koje si mi posvetila utisnuto je u moje srce. Hvala ti što se uvijek tako trudiš.

Vidim da se ponekad osjećaš usamljeno. Vidim da ti jako nedostaju tvoji prijatelji, da si ponekad izvan sebe od svih promjena koje su se dogodile u tvom životu. Ali tako sam sretna što te imam. Tu sam za tebe, mama. Ti si ta kojoj se želim vratiti kad se nečega bojim ili osjećam nesigurno.

Vidim koliko se trudiš da mi ništa ne fali. Vidim da uvijek radiš ono što moraš, ne žališ se. Znam da ne moram brinuti ni o čemu jer ti si moja stijena. Htjela bih jednog dana biti poput tebe. Vidim te mama, volim te. Ti si dovoljna.

Sve što trebam si ti.

Znaš što? Možda nisi znala, ali ja sam tvoj najveći obožavatelj! Nije me briga kako izgledaš, imaš li karijeru, što druge majke rade za svoju djecu. Jer ti si uvijek tu za mene.

Kad sam tužna ili uznemirena, odmah trčiš k meni da me smiriš. Kad sam sretna, vidim iskru sreće u tvojim očima. I sve je bolje s tobom. Kad se nečega bojim, ti mi daješ hrabrost. Obični dani s tobom moji su najdraži dani. Jer, vidiš, mama, čak i kad se ništa posebno ne događa, ti si moj svijet.

Nadam se, mama, da ćeš sljedeći put kad se pogledaš u ogledalo vidjeti koliko si lijepa, puna ljubavi, nježna, nesebična i snažna. Sljedeći put kad se budeš htio pogledati u ogledalo, povedi me sa sobom. Bit ću odmah pokraj. Umjesto da gledaš svoj odraz, pogledaj kako te gledam, obožavanje vidljivo u mojim očima kada gledam svoju voljenu mamu. Za mene si ljepša od svih i svega na ovom svijetu.

Mama, volim te. Ti si više nego dovoljna.

Tvoja beba