Portal Bright Side je temeljito istražio ovaj biološki fenomen i prikupio 6 gena za koje postoji veća vjerojatnost da dolaze s tatine strane. Donosimo ih u nastavku…

Visina

Jeste li upoznati s izrazom “visok je poput svog oca”? Očigledno je ova izjava potkrijepljena znanošću. Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijacija naslijeđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da gen visine svakog roditelja djeluje na malo drugačiji način. Na primjer, geni oca važni su za poticanje rasta, a time i visine, prenosi portal N1.


Krivi zubi

U slučajevima kada otac ima loše zdravlje zuba, vjerojatnije je da će dijete češće morati posjećivati stomatološku ordinaciju nego njegovi vršnjaci, čak i ako njegova majka ima sjajne zube. Od karijesa do svih problema sa zubima, može doći ravno iz očevih usta.

shutterstock_586412090.jpg
Shutterstock Od karijesa do svih problema sa zubima, zaslužni su očevi


Spol

Tate su 100% odgovorne za spol svoje novorođenčadi. Kromosomi X i Y, poznatiji kao spolni kromosomi, određuju djetetov spol. Djevojčice nasljeđuju kromosom X od oca, što rezultira genotipom XX, a muškarci nasljeđuju kromosom Y od oca, što rezultira genotipom XY. Budući da majke prenose samo X kromosome, očevi imaju potpunu kontrolu nad spolom.


Jamice

U mnogim kulturama rupice se smatraju znakom ljepote i privlačnosti. No, znanstvenici rupice opisuju kao nedostatak koji je nastao zbog skraćenih mišića lica. Pretpostavlja se da su rupice naslijeđene jer su dominantna genetska osobina i češće se nasljeđuju od oca.


Otisci prstiju

Ne postoje 2 potpuno ista otiska prsta budući da su oni jedinstveni uzorak. Ipak, otisci bebinih prstiju mogu nalikovati očevim! Uzorci otisaka prstiju su genetske osobine naslijeđene od naših očeva.


Kihanje

Mnogi od nas poznaju barem jednu osobu koja nekontrolirano kiše dok gleda u sunce ili jaka svijetlo. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Ovo stanje je poznato kao Achoo sindrom i vjerojatnije je da se prenosi s očeve strane.

shutterstock_279045320.jpg
Shutterstock Uzorci otisaka prstiju su genetske osobine naslijeđene od naših očeva