OKP ili opsesivno kompulzivni poremećaj nema mnogo veze s vašim navikama čišćenja ili nedostatkom fleksibilnosti, već više s vašom sposobnošću da se nosite s neugodnim mislima, za portal Parents kaže dječja psihologinja Irina Gorelik. “Ako nekome od nas padne na pamet uznemirujuća misao, potencijalno bismo ju mogli smetnuti s uma. Ali kod nekoga s OKP-om ona uzrokuje stvarno uznemirujuću reakciju i žele učiniti sve da ta misao nestane. Kod djece ga je obično lako dijagnosticirati, jer se manifestira na uočljiv način”, ističe Gorelik.

Znakovi da vaše dijete možda ima OKP

1. Potrebno im je neprestano uvjeravanje o njihovoj i vašoj sigurnosti
Vaše bi vas dijete moglo više puta pitati hoće li biti dobro, čak i ako nije u očitoj ili neposrednoj opasnosti. Isto vrijedi i za njihove najmilije. Neki drugi simptomi na koje treba obratiti pozornost uključuju:

• Strah od mikroba i kompulzivno pranje ruku
• Stalna briga da će se razboljeti
• Pretjerana želja za bliskošću. Na primjer, ne žele ići spavati jer misle da bi se vama ili njima moglo nešto dogoditi ako niste zajedno

2. Trebaju potvrdu da nikoga nisu povrijedili

Baš kao što dijete s OKP-om može brinuti o tome da će biti povrijeđeno, također se može brinuti da je povrijedilo druge.
Neki specifični simptomi mogu uključivati:

• Neprestano ispričavanje i zapitkivanje je li koga povrijedilo
• Pita vas "Voliš li me još?" više puta

shutterstock_1811465173.jpg
Shutterstock Ako dijete previše brine za svoju ili vašu sigurnost to može ukazivati na prisutnost OKP-a