Psihijatrica Kim Sage na TikToku je upozorila na novi roditeljski stil koji se naziva roditeljstvom u ljusci jajeta.

"U srži ovog emocionalno nesigurnog roditeljskog stila je stvarna emocionalna ugroženost. Njime se dijete stavlja u položaj u kojem uvijek mora biti pretjerano oprezno oko toga što se može dogoditi", pojasnila je dr. Sage. Psihijatar Zishan Khan za časopis Parents pojašnjava da je ovaj roditeljski stil sve popularniji na TikToku, ali mnogi nisu svjesni da on nije nešto što se uči.

"Tko slijedi roditeljstvo u ljusci jajeta, on je jednostavno takav", kaže.

Nepredvidljivost je glavna karakteristika ovog stila

Psihoterapeutkinja Anna Hindell daje primjer roditelja u ljusci jajeta.

"Kada roditelj ima nestabilna raspoloženja, ispade i nedosljedna ponašanja, njegova djeca oko njega hodaju kao po ljusci jajeta. Zato se tako zove", objašnjava Hindell te navodi da je glavna karakteristika ovog stila nepredvidljivost.

"Uobičajeno je da neki roditelji brzo mijenjaju raspoloženja. Najekstremniji oblici roditeljstva u ljusci jajeta uključuju ozbiljno psihičko zlostavljanje koje može izazvati promjenu uloga između roditelja i djeteta. Dijete se osjeća odgovornim za svoje roditelje i krivi sebe kada stvari ne idu po želji roditelja", dodaje.

Roditelji koji prakticiraju ovaj stil vjerojatno su odrasli u nestabilnom okruženju i nisu se naučili nositi s neugodnim osjećajima. Ako roditelji ne riješe svoje probleme iz prošlosti koji uzrokuju nestabilnost u sadašnjosti, njihove reakcije utječu na sve oko njih, uključujući djecu.

Terapija može pomoći

Prema Hindell, roditeljstvo u ljusci jajeta može dovesti do dugoročnih poteškoća za dijete, uključujući anksioznost, depresiju i nestabilna raspoloženja. Zbog toga, savjetuju psihijatri, najbolje je potražiti stručnu pomoć terapeuta. Neke taktike koje bi mogle pomoći su kognitivna bihevioralna terapija, psihodinamička psihoterapija i interpersonalna terapija.

izvor: Index.hr