Djeca se obožavaju igrati u pijesku, zakopavati se i graditi kule. No igra u pijesku nije isključivo igra - pijesak na njihovoj koži izravno pridonosi zdravlju. Evo kako:

  • abrazivnog je djelovanja, nježno će očistiti mekanu kožu mališana
  • svako je zrnce pijeska obavijeno morskom solju koja postupno otpušta ljekovite ione. To se svojstvo u kombinaciji s toplinom čak koristi u alternativnom načinu liječenja bolesti kože, kao i reumatskih bolesti. Budući da je pijesak već pri dubini od dvadesetak centimetara ispod površine hladniji i vlažniji, nemojte ga iskopavati! Igrajte se toplim pijeskom koji se nalazi na samoj površini. Naspite ga na noge i trbuh, a gornji dio tijela ostavite slobodan, nepokriven (glava, prsa i ruke). Neka dijete leži u pijesku pet do sedam minuta. To će ga smiriti, opustiti, zagrijati mu kožu, mišiće i potaknuti cirkulaciju.
  • trud da se pijesak zadrži u rukama ili prenese s jednog mjesta na drugo, ne samo da će potpuno zaokupiti dijete u ostvarenju vlastitog nauma nego će ti pokreti posredno masirati prstiće, razgibavati ih i poticati razvoj fine motorike. Pritom ne treba zanemariti i razvoj veze ruka-mozak važne za buduće misaone procese, za izražavanje kreativnosti te brži i lakši razvoj govora.
  • pijesak služi i u terapijske svrhe jer se koristi kao materijal u kojem malo starije dijete kroz maštovitu priču može izraziti svoje probleme ili strahove

shutterstock_81599488.jpg
Shutterstock Budući da je pijesak već pri dubini od dvadesetak centimetara ispod površine hladniji i vlažniji, nemojte ga iskopavati! Igrajte se toplim pijeskom

Osim osnovnoga kompleta igračaka za pijesak, kantice, lopatice, grabljica i malih oblika za kolačiće, oprema za igru vašeg mališana uz malo truda može biti puno raznolikija i bogatija. Što bude imao više oblika i različitih posudica, to će se radije i igrati. Zašto stoga ne biste sačuvali čašice od jogurta, kutijice od sirnih namaza, plastične boce od vode i od njih stvorili novi alat za gradnju u pijesku? Djeca su kreativna i brzo će smisliti načine na koje će se zabaviti u pijesku, no ako vam je ponestalo ideja u nastavku donosimo 6 prijedloga za igru:

1. Naši otisci
Mama i dijete utiskuju tragove svojih stopala i ruku u pijesku, a zatim ih dopunjuju crtežima, ukrašavaju kamenčićima kako bi dobili lijepe ribice, lepeze i sl. Ova igra razvija kreativnost i stvaralačke sposobnosti.

2. Skriveno blago
Plastičnu dječju kanticu napunite školjkama ili kamenčićima i zakopajte je u pijesak. Dijete ne smije vidjeti gdje ste zakopali kanticu, jer njegov je zadatak da pronađe mjesto gdje je zakopana. Igru možete začiniti pričom o gusarima koji su jednom davno upravo na tome mjestu zakopali veliko blago, upravo ovo koje dijete mora sada pronaći. Motivirajte dijete nagradom koja će uslijediti ako pronađe blago. Što tajanstvenija bude vaša priča, to će i djetetu biti zanimljivije sudjelovati u igri. Naravno, ostavite neke tragove prema kojima će dijete relativno brzo pronaći svoje blago. Težinu zadatka varirajte ovisno o dobi djeteta.

3. Crtež u pijesku
Zagladite površinu pijeska i tako pripremite mjesto za crtanje. To će biti površina na kojoj ćete moći crtati i brisati sve dok ne budete zadovoljni nacrtanim. Možete nacrtati i okvir slike tako da dijete zna dimenzije svojih likova i ima osjećaj za prostor. Crtajte prstićima, grančicama, školjkama ili grabljicama. Ako znate pokoje slovo, možete i pisati.

shutterstock_503286787.jpg
Shutterstock Zagladite površinu pijeska i tako pripremite mjesto za crtanje

4. Gradimo cestu
Neka tata i dijete, svaki sa svoje strane, započnu graditi cestu. Ceste trebaju biti vijugave i dugačke te se na kraju susresti u jednoj točki gdje će se nalaziti zajednička podzemna garaža.

5. Kraljev dvorac
Ovo će biti omiljen zadatak maštovitih klinaca jer će se raditi o velikom projektu koji će trebati pomno osmisliti, a zatim pažljivo izgraditi. Tu će se naći visoke kule, dvorac, kanali oko njega, ceste, konjušnice, podzemni tajni prolazi... Upotrijebite sve oruđe koje imate za igranje u pijesku: kantice, posudice, kalupiće raznih oblika, grabljice, lopatice...

6. Mali kuhar
Dijete od pijeska izrađuje kruh, peciva, perece, pokladnice, kolačiće, torte. U igri postaje pravi mali kuhar. Za to će mu odlično poslužiti posudice i plastične čašice, odnosno ambalaža raznih proizvoda. Od pijeska se mogu praviti i pljeskavice, ćevapčići, ribice, mrkvice te na kraju upriličiti objed na kojem će se "kušati" sve što se pripremilo.

shutterstock_1328570843.jpg
Shutterstock Dijete u igri postaje pravi mali kuhar koji izrađuje kruh, peciva, perece...

Izvor: StoryKids