Znanstvenici ističu kako nije riječ o čudu već je jednostavno moguće da bi te žene ostale trudne prirodnim putem da su samo dulje pokušavale ili im je, također vjeruju, sam IVF postupak pomogao da ponovno zatrudne. Također smatraju kako je moguće da prethodna trudnoća pomaže izlječenju zdravstvenih stanja koja uzrokuju neplodnost, kao što je endometrioza, ili uklanja stres od nemogućnosti ostvarivanja trudnoće što, opet, povoljno djeluje na tijelo.

shutterstock_602091536.jpg
Shutterstock Znanstvenici smatraju kako je moguće da prethodna trudnoća pomaže izlječenju zdravstvenih stanja koja uzrokuju neplodnost, kao što je endometrioza

Dr. Annette Thwaites sa Sveučilišnog koledža u Londonu, koja se bavila ovim istraživanjem, ističe: „Spoznaje do kojih smo došli sugeriraju da je trudnoća prirodnim putem nakon rođenja djeteta umjetnom oplodnjom čest slučaj. Ovo je u suprotnosti sa široko rasprostranjenim stajalištima – i žena i zdravstvenih radnika – da je to malo vjerojatno".

Ovo istraživanje koje se temeljilo na podacima o postupcima IVF-a između 1980. i 2021. godine, a objavljeno je na portalu Human Reproduction, pokazalo je da nekih 18 posto žena ostane trudno prirodnim putem unutar samo tri godine nakon što su rodile dijete začeto umjetnom oplodnjom.

Autori studije ističu da žene moraju biti svjesne toga da trudnoća prirodnim putem nakon IVF postupka nije rijetkost i ako ne koriste kontracepciju vrlo brzo bi ponovno mogle ostati u drugom stanju. Puno brže nego li što to očekuju, kada još nisu niti fizički niti emocionalno spremne za drugo dijete.

shutterstock_1899589552.jpg
Shutterstock Trudnoća prirodnim putem nakon IVF postupka nije rijetkost i ako žene ne koriste kontracepciju vrlo brzo bi ponovno mogle ostati u drugom stanju

To se dogodilo i bivšoj televizijskoj voditeljici Neveni Rendeli Vejzović koja je niti godinu dana nakon rođenja blizanki Mare i Lee, ostala trudna prirodnim putem s kćeri Vitom.

„U to doba ja sam bila jedina u svom krugu prijatelja i poznanika koja je pokušala ostati trudna uz pomoć potpomognute oplodnje. Ili barem jedina koja je o tome pričala. Barem u početku. Kasnije sam lagala o razlozima svojih odlazaka na bolovanje jer nisam više željela da me svaki put ispituju - kako je prošlo?! A ja im nisam imala što reći. Kako je prošlo? Neuspješno, sve je bilo uzalud, željela sam vikati, ali nisam imala na koga…

zagreb-22032017nevena-rendelisnimio-drazen-kokoric.jpg
Dražen Kokorić 

…Nekoliko godina kasnije, kada je Mak ušetao u moj život, vratila mi se i ta, rekla bih iskonska, ali zapravo možda uopće nije iskonska, već posve osobna želja da postanem mama. Bila sam nekoliko godina starija, a iako još uvijek u tridesetima, "zadnji vlak je prolazio" - kako se govori u našem društvu. Nismo dugo čekali, nakon godinu dana uputili smo se u privatnu polikliniku za koju smo saznali da su stručnjaci za IVF i da imaju dosta velik postotak uspješnosti.

…Sjećam se kako sam tamošnjem vrhunskom stručnjaku za IVF izgovorila najgluplju rečenicu u životu: "Imate samo jednu šansu, ja ovo ne mogu prolaziti više od jednom."

Za otprilike dva tjedna radila sam kontrolu hormona beta HCG (brzo naučite sve medicinske izraze pa u tom krugu ljudi koji prolaze što i vi razgovarate u šiframa) i vrijednost je odgovarala trudnoći. Još uvijek sam bila oprezna jer sam istu situaciju već jednom prošla. Kad se za tjedan dana udvostručila, bilo je jasno. Trudna sam!!!

...Osam mjeseci kasnije, sasvim slučajno, jer nam nije padalo na pamet da bi se to moglo tako lako dogoditi, bila sam trudna drugi put. Posve prirodno, bez pomoći liječnika i laboratorija…”, ispričala je za časopis Gloria.

Neplodnost definiramo kao neuspjeh u ostvarivanju trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovitih, nezaštićenih spolnih odnosa. Procjenjuje se da pogađa jedan od sedam parova. No, to ne znači da su ti parovi trajno neplodni. Oko polovice parova koji ne mogu ostvariti trudnoću prirodnim putem unutar godine dana, to će uspjeti unutar dvije godine.