Kada drugi put ostanu trudne žene se često pitaju hoće li drugo dijete moći voljeti jednako kao prvo. No ovoj se mami dogodilo upravo suprotno – nakon rođenja kćeri više nije privržena svom starijem djetetu, a priču je podijelila na popularnom forumu Reddit. "Grozan sam roditelj. Imam sina od 10 godina. Volim svog sina. On je bio moj svijet 10 godina i sve smo radili zajedno. Divna je osoba i tako sam ponosna na njega. Međutim, otkad mi se prošlog kolovoza rodila kćer, moj sin me jako iritira. Čim progovori, voljela bih da zašuti. Uvijek nešto traži od mene, traži moju pažnju za trivijalne stvari (iako njemu vjerovatno nisu trivijalne). Slučajno probudi bebu i toliko sam ljuta i bijesna na njega. Ranije sam mislila da je on najbolje što mi se ikada dogodilo, ali sada ne mogu dočekati da ode na spavanje i ostavi me samu", napisala je anonimna žena i dodala da se brine da on to ne osjeti i da mu nikada ne govori ništa ružno. Ali ističe da ju izjeda krivanja i ne shvaća zašto je izgubila interes za starije dijete. Neki od čitatelji ukazali su joj na mogućnost postporođajne depresije i savjetovali da potraži pomoć stručnjaka. 

shutterstock_2121391973.jpg
Shutterstock Majka je iskreno priznala kako nakon rođenja kćeri više nema strpljenja za 10-godišnjeg sina


ŠTO KAŽU STRUČNJACI?
Prema jednom istraživanju provedenom u 384 obitelji u kojima je drugo dijete rođeno unutar četiri godine od prvog utvrđeno je da 74% majki i 70% očeva prema jednom djetetu osjeća veću privrženost. To ne čudi psihoterapetua Paula Hokemeyera koji je izjavio kako roditelji razviju jaču vezu s djetetom koje im je u psihološkom smislu sličnije. "To se događa zato što su i roditelji samo ljudi. Privlače one osobe koje potvrđuju naše karakteristike i podržavaju ih“, pojašnjava. To što imate „omiljeno“ dijete ne čini vas lošim roditeljem - i ne znači da drugo dijete volite manje. No samo zato što to nije toliko neuobičajeno ne znači da je u redu djeci dati do znanja da među njima radite razliku. Favoriziranje im može uzrokovati trajnu štetu. Pobrinite se da vaša djeca znaju i osjete da ih volite i da ste tu za njih.

shutterstock_2121391976.jpg
Shutterstock Stručnjaci ističu kako je potrebno podjednako podijeliti pažnju i ljubav među djecom, čak i ako ste privrženiji jednome od njih

ŠTO NAPRAVITI U TAKVOJ SITUACIJI?

1. Iskreno si priznajte što osjećate
Možda će vam biti neugodno priznati da ste više vezani za jedno dijete, ali pretvaranje da se to ne događa neće promijeniti vaše osjećaje. Osim toga, nemate se čega sramiti, kaže dr. Hokemeyer, koji tvrdi da je favoriziranje normalno – ali je ključno ne dopustiti da to utječe na vaš odnos s djecom. Važno je potruditi se ojačati vezu i s drugim djetetom ili djecom.

2. Posvetite vrijeme podjednako svoj djeci
Lakše je provoditi vrijeme s omiljenim djetetom. Vjerojatno se dobro slažete, nemate sukoba i uživate u njihovom društvu, možda dijelite iste interese i hobije pa se, objašnjava dr. Hokemeyer, zajedničko vrijeme odvija spontano - bez potrebe da ga planirate. No potrebno je više truda provoditi vrijeme s djetetom čiji su interesi izvan vaše zone komfora. Što ako se vaše dijete voli baviti sportom koji vi ne razumijete? U tom slučaju morat ćete zakoračiti u svijet svog djeteta i stvoriti prilike za druženje „jedan na jedan“.

shutterstock_386133901.jpg
Shutterstock Uživajte u interesima sve svoje djece, neovisno o tome jesu li u skladu s vašim interesima ili ne

3. Za sve postoje jednaka pravila i posljedice
Postoji li mogućnost da radite iznimke za svoje omiljeno dijete ili ono ima neke privilegije, a da toga niste svjesni? Morate biti pošteni i jednako tretirati svu djecu. Naravno, poštenje ne znači da će stvari uvijek biti jednake, jer pravila i posljedice morate prilagoditi i dobi djeteta. Vrijeme za spavanje, odgovornost i obaveze u kućanstvu trebali bi se temeljiti na dobi i stupnju zrelosti vašeg djeteta.

4. Nemojte hvaliti samo jedno dijete
Važno je pohvaliti ponašanje svih mališana. Na primjer, recite: "Cijenim što si započeo pisati zadaću i prije nego li sam ti to morala reći" ili "Hvala ti što si tako strpljivo čekao dok sam završila telefonski poziv".

shutterstock_1636551016.jpg
Shutterstock Nemojte uvijek hvaliti samo jedno dijete i nemojte neprestano kritizirati isto dijete ili djecu

5. Ne kritizirajte djecu koja nisu „omiljena“
Nemojte prijeći granicu i kritizirati djecu ili dijete koji su vam manje omiljeni. Ako govorite stvari kao što su: "Da se sve ponašate kao vaša sestra, i vi biste za nagradu kasnije mogle ići u krevet", potvrđuje da vam je jedno dijete najdraže. Bolja opcija je reći: “Moraš zaslužiti kasniji odlazak na spavanje. Evo kako...”.

6. Prozovite druge ako otvoreno favoriziraju dijete
Ako niste vi ta osoba koja favorizira, već osjećate da to rade vaš partner ili druge odrasle osobe u životima vaše djece, nježno to istaknite. Jer ako vi to primjećujete, moguće je da vide i djeca. Razgovarajte s tom osobom, objasnite što vidite i zašto ste zabrinuti.

shutterstock_2267577597.jpg
Shutterstock Ako vidite da netko iz obitelji otvoreno favorizira jedno dijete, nježno upozorite tu osobu

7. Potražite stručnu pomoć
Favoriziranje jednog djeteta može biti prilično štetno. Ne samo da može utjecati na djecu koja se osjećaju manje povlaštenom, također može ostaviti traga na djetetu koje je povlašteno. Prema jednom istraživanju braća i sestre koji su rekli da im majka daje prednost, ili odbacuje jedno dijete u odnosu na drugo, vjerojatnije će u srednjim životnim godinama razviti depresiju. Stoga ako se nikako ne možete oduprijeti favoriziranju ili ne znate kako na najzdraviji način odgajati svu djecu potražite stručnu pomoć.

Izvor: verywellfamily.com