Djeca ne mogu čitati naše misli, zato je toliko važno češće ih izgovarati naglas i pustiti mališane da sudjeluju u našim emocijama i promišljanjima.

To se osobito odnosi na očeve koji su, kako dijete odrasta, sve veći uzor svojim sinovima. Kako biste ih odgojili da postanu što bolji ljudi primijenite ovih 8 jednostavnih koraka...

1. Naučite ga kako se nositi s neuspjehom

Bilo da se radi o popravku komode ili kuhanju – ako nešto pođe po zlu i ne ide onako kako biste željeli poželjno je ostati smiren. Umjesto da nešto opsujete ispred djeteta, recite: "Kvragu, to sam zabrljao!". Frustracija je isto osjećaj i normalno je povremeno doživjeti neuspjeh.

No važna je vaša iduća reakcija. Na primjer, recite nešto poput: "Mogao bih pokušati X, a ako ni to neće uspjeti smislit ćemo nešto drugo“. Tako će vaš sin naučiti da nema razloga za odustajanje..

shutterstock_1854556207.jpg
Shutterstock Ako vam nešto ne ide odmah od ruke, naučite sina da ne treba odustajati

2. Razgovarajte o emocijama i osjećajima

Pokazati sreću pred svojim djetetom jednako je važno kao i pokazati tugu. Sinu morate dati do znanja da su i brige sastavni dio života i da je važno o njima razgovarati te da ih nema smisla potiskivati – inače ih se neće moće riješiti. To će pomoći vašem djetetu da se uspješno nosi sa stresnim situacijama.

3. Poštujte i volite njegovu majku

Ako svaki put na rastanku supruzi kažete "Volim te" time djeci pokazujete da među roditeljima vladaju ljubav i harmonija. Još je važnije svojoj partnerici ispred djece reći što volite kod nje. "Mama je jednostavno najbolja jer može tako dobro napraviti xx" ili "Mama je već spakirala torbu jer uvijek misli na sve nas. Jednostavno je super".

Tako će vaš sin naučiti cijeniti majku, ali i druge žene. Ne zaboravite također da djeca primjećuju i svako kolutanje očima. Trebate biti oprezni s takvim negativnim gestama.

shutterstock_62086432.jpg
Shutterstock Važno je iskazivati ljubav prema supruzi ispred sina, tako će naučiti cijeniti majku i druge žene

4. Zatražiti pomoć nije sramota

Pitati neznanca za upute, pitati partnera za savjet ili zamoliti najboljeg prijatelja da vam pomogne u radovima – kroz ovakve situacije vaš će sin uvidjeti da tata ne može sve riješiti sam i da je dovoljno jak da zatraži pomoć. Na taj način djeca uče i važnost suradnje.

5. Podučavajte ga, ali ne zaboravite na igru

"Koji list pripada kojem stablu?", "Na kojem kontinentu žive žirafe?" – važno je djeci prenijeti činjenice i znanje. Ipak, ne zaboravite biti kreativni i vrijeme s djetetom provoditi u igri. Možete jednostavno noću gledati u nebo sa svojim sinom i igrajte se igre pogađanja.

shutterstock_788255794 (1).jpg
Shutterstock Tu ste da djetetu prenesete važne lekcije, ali ne zaboravite na zajedničku igru

6. Pokažite empatiju

Pokažite svom sinu da imate suosjećanja i razumijevanja za ljude oko sebe. Objasnite mu kako je važno razumjeti što druga osoba osjeća ili kroz što prolazi. I objasnite mu da tako jedino opstaju odnosi među prijateljima.

Pokažite mu kako postavljati pitanja, budite znatiželjni i dajte mu prostora da priča o sebi.

7. Kad smo već kod prijateljstva...

Prijatelji su dragocjeni. Svakako biste trebali biti primjer svom sinu. Pokažite mu da prijatelji nisu tu samo za zabavu, već od njih tražite i savjet i podršku. Pokažite mu da se možete osloniti na svoje prijatelje i da druženje s njima ima posebnu vrijednost.

shutterstock_196943177.jpg
Shutterstock Pokažite mu da su prijatelji važni i da se može osloniti na njih

8. Svakoga ponekad razara osjećaj krivnje

Znate li nekoga tko ne griješi? Sigurno ne. Svi ponekad griješimo. Međutim, važno je ispričati se. Ako se zbog nečega morate ispričati svojoj supruzi bilo bi dobro da se ta gesta ponovi pred očima vašeg djeteta. Bitno je pokazati svom dječaku da se želite popraviti i poboljšati stvari u budućnosti. "U redu je biti u krivu i činiti greške - to su važne lekcije.

Izvor: Brigitte.de