„Pravo je zadovoljstvo znati da ste nekome ostvarili san i da je ta osoba dobila željeno dijete. Ali imate dvije žene koje se možda nikad prije nisu poznavale i vjerojatno imaju potpuno različitu društvenu i financijsku pozadinu, a udružuju se u ovom nevjerojatnom, intimnom procesu kako bi na svijet donijele bebu. Postoji puno načina na koje ovo može poći po zlu. Surogat majčinstvo nije nešto u što biste trebali ulaziti olako, važno je da obje strane točno znaju što taj dogovor podrazumijeva“, započinje priču 46-godišnja Amerikanka Shanna St. Clair, majka troje odrasle djece koja je svoju maternicu počela „iznajmljivati“ kada je imala 30 godina.

profimedia-0735593864.jpg
Profimedia Reality zvijezda Paris Hilton i suprug Carter Reum ove su godine dobili sina Phoenixa Barrona kojeg je rodila surogat majka

Budući da je prvo dijete izgubila u 26. tjednu trudnoće mogla je razumjeti bol i patnju žena koje ne mogu imati djecu i to ju je ponukalo na to da im nekako pomogne. „Nisam se na to odlučila jer nisam mogla platiti račune. Naša je financijska situacija bila dobra. Na surogat majčinstvo sam gledala kao na dar drugoj ženi“, objasnila je za Daily Mail i otkrila kako agencije za surogat majčinstvo provode detaljnu analizu prije nego li uopće upišu ženu u bazu surogat majki. „Morala sam ispuniti tonu papira. Prošla sam psihološku evaluaciju. I liječnik i ginekolog su morali potvrditi da je sve u redu. Obavila sam ultrazvuk, krvne pretrage – puno toga“, prisjeća se 42-godišnjakinja koja je u početku imala ugodno iskustvo.

profimedia-0745349001.jpg
Profimedia Glumica Nicole Kidman i glazbenik Keith Urban imaju dvije kćeri, Sunday Rose i mlađu Faith koju je na svijet donijela surogat majka

Supružnici Jennifer i Mark (budući da je Jennifer poznata osoba njihova su imena izmijenjena kako se ne bi otkrilo o kome je riječ) nikako nisu mogli imati dijete i obratili su se agenciji koja ih je spojila sa Shannom. „Odmah smo kliknuli, bili su prvi par koje sam upoznala. Bilo mi je žao Jennifer, bila je u ranim 30-ima, a zbog zdravstvenih problema nije mogla roditi dijete pa je zamrznula jajašca. Njezina je obitelj poznata i bogata tako da smo živjele drugačijim životnim stilom, ali odmah smo se povezale. Bili su dragi i zahvalni i potrudili su se upoznati i mene i mog muža i djecu“, opisuje svoje iskustvo i dodaje da nikako nije uspijevala ostati u drugom stanju.

profimedia-0726532894.jpg
Profimedia Glumački par Matthew Broderick i Sarah Jessica Parker obratili su se za pomoć surogat majci kako bi dobili blizanke Marion i Tabithu

„Liječnici su rekli kako problem nije u meni već u lošoj kvaliteti njezinih jajašaca tako da nije bilo govora o zamjeni surogat majke. No to je na mene utjecalo i fizički i mentalno – uzimala sam lijekove, hormone, često sam odlazila na ultrazvuk kako bismo provjerili što je s maternicom, puno se toga događalo. Budući da sam ja bila ta koja je trebala nositi embrije i brinuti za njihovu sigurnost, osjećala sam da ne radim svoj posao. Ugovor se odnosio na četiri pokušaja oplodnje, no potpisala sam novi na još četiri pokušaja, jer sam počela osjećati kako mi je dužnost dati dijete ovom paru", priča. U periodu od tri godine primila je „plaću“ u iznosu od 50 tisuća dolara i naposlijetku je paru podarila sina. „Bilo je to presretno iskustvo za sve nas. I dalje sam u kontaktu s tom obitelji“, kaže.

shutterstock_1095110027.jpg
Shutterstock Shanna St. Clair ističe kako je surogat majčinstvo prekrasno, ali samo ako obje strane dobro znaju u što se upuštaju

A onda je mjesecima kasnije uslijedio novi poziv – Jennifer je poznavala jednu slavnu osobu koju je za potrebe teksta Shanna nazvala Catherine, a kojoj je također trebala pomoć. „Svidjela mi se njezina priča, bila je u ranim '40-ima i nastojala je dobiti dijete sa spermom donora. Godinama je pokušavala ostati trudna, koristila je i usluge drugih surogat majki, ali ništa nije uspijevalo. Odlučila je biti samohrana majka što nije utjecalo na moju odluku – nisam ju osuđivala i odlučila sam joj pomoći“, objašnjava. Budući da je njezino prvo iskustvo bilo prekrasno, Shanna nije očekivala da bi ovaj put moglo biti drugačije. „Kada smo se prvi put upoznale naivno sam očekivala da ćemo se odmah povezati, jer ipak obje želimo ovo dijete, no to se nije dogodilo. Držala se distancirano, po mom mišljenju vodile smo površan razgovor za ovako važnu temu“, kaže Shanna i dodaje kako je Catherine otišla i prije nego li je Shanna imala transfer i nije joj niti zahvalila.

shutterstock_1095105707.jpg
Shutterstock Shanna se za surogat majčinstvo odlučila iz želje da pomogne parovima koji ne mogu imati djecu

„Budući da je imala toliko neuspješnih pokušaja da dobije dijete mislila sam da se jednostavno želi zaštititi od novih razočaranja“, objašnjava Shanna. Kad joj je javila da transfer nije uspio dočekao ju je novi šok. „Bila je poprilično nonšalantna – to me iznenadilo“. Prije drugog transfera Catherine je Shannu i njezinog supruga izvela na večeru u jedan restoran, gdje je uslijedilo još jedno razočaranje za surogat majku. „Bila je bezobrazna prema konobarima, naručila mi je hranu koju sam rekla da ne želim jesti, rugala mi se što ne želim piti vino, ali pripremala sam se za drugi transfer i smatrala sam da nije prikladno konzumirati alkohol. Čak je i koketirala s mojim suprugom. Tada sam shvatila da ću roditi dijete nekome tko mi se uopće ne sviđa“, kaže.

shutterstock_1109714675.jpg
Shutterstock Za jedno rođeno dijete Shanna bi dobila uplatu od 45 tisuća dolara

Niti drugi transfer nije uspio, a kada se pripremala za treći Catherine je postala srdačnija prema njoj. U trenutku kada joj se spremala javiti da je treći transfer uspješan, shvatila je zašto je Catherine odjednom promijenila ponašanje nabolje. „Rekla mi je da je upravo dobila sina kojeg je rodila druga surogat majka. Željela mi je to reći prije nego li pročitam u novinama. Kada sam joj spomenula da mi nikad nije rekla da ima još jednu surogat majku, uzvratila je da mi nije bila obvezna to reći“, kaže Shanna koja je naposlijetku izgubila bebu koju je trebala roditi Catherine. Nikada se više nisu čule, a za dotadašnje usluge od Catherine je dobila 11 tisuća dolara. U ugovoru koji su potpisale stoji da joj je Catherine u slučaju da rodi jedno dijete dužna platiti 45 tisuća dolara, za blizance 55 tisuća dolara, a za trojke 60 tisuća dolara.

Njezino treće surogat iskustvo bilo je s jednim parom koji živi običan život, a kojem je rodila blizance. Trudnoća je bila toliko komplicirana da je doživjela moždani udar i sedam je dana provela na intenzivnoj njezi. „To treće iskustvo me umalo koštalo života. Svaka trudnoća nosi rizike, ali na kraju je sve ispalo dobro“, zaključuje Shanna koja se nakon tog iskustva odlučila na histerektomiju. Danas ne žali ni zbog čega i napominje kako je surogat majčinstvo prekrasna stvar, ali samo ako obje strane dobro znaju u što se točno upuštaju.