Biranje imena koje će vaša beba nositi i koje će joj obilježiti cijeli život vrlo je odgovoran zadatak. Mnogi roditelji biraju stara tradicionalna imena, drugi pak preferiraju moderna i kratka imena, a nekima je najvažnije značenje imena, i to im je presudno za konačnu odluku.

U bilo kojoj da ste skupini, trebat će vam vremena za promišljanje. Međutim, postoji šest pitanja čiji odgovori će vam olakšati odluku i ukazati na to što vam je doista važno kod izbora imena.

1. Želim li izborom imena ugoditi svojoj ili partnerovoj obitelji?

Ne činite to! Vi i vaš partner odaberite ime koje se vama sviđa i za koje ste uvjereni da će ‘pristajati’ vašoj bebi. Zadovoljavanje tuđim željama nije prioritet.

2. Jeste li sigurni da želite slijediti trendove?

Kao i mnoge druge stvari, tako i imena mogu biti u trendu. Međutim, imajte u vidu da ime koje se ‘nosi’ danas, za desetak godina može biti zastarjelo. Ili, još gore, može biti aktualno samo u kratkom razdoblju, godinu ili dvije. Nakon nekoliko godina, svima će biti čudno osim vama. Imajte u vidu i to da će ga vaše dijete nositi cijeli život, i da će možda morati često objašnjavati značenje svoga imena i zašto ga je dobilo.

mama i beba komuniciraju na krevetu
Shutterstock 

3. Koji su mogući nadimci?

Vjerovali ili ne, ali i o ovome pitanju biste trebali dobro razmisliti. Vi ćete svoje dijete zvati onako kako vi želite, ali znate li kakve nadimke iz toga imena mogu izmisliti školski vršnjaci? A neki nadimci mogu biti razlog suza i plakanja.

4. Kako se ime koje ste izabrali slaže sa vašim prezimenom?

Napišite i izgovorite ime i prezime zajedno, nekoliko puta. Tako ćete vidjeti slažu li se ili ne, kao i ako se izgovore zajedno, stvaraju neki neobičan pojam.

5. Je li vam važno što drugi misle o imenu vašeg djeteta?

Ponekad ste posve sigurni kako biste nazvali dijete, ali kada ideju podijelite s drugima i njima se ne sviđa, promijenite svoje mišljenje. Ako ste skloni tuđim utjecajima, možda je bolje da svoje ideje o imenu ne dijelite s drugima. Najvažnije je da se sviđa vama, roditeljima, zar ne?

6. Imate li se pravo predomisliti?

Sasvim je normalno da vam se tijekom trudnoće mijenja ukus kada su imena u pitanju. Ime koje vam se sviđalo prije tri mjeseca, možda će vam sada zvučati posve drukčije, ili će vaša beba svojim temperamentom ‘dokazati’ kako je izbor imena točan ili pogrešan. Ako vam se neko ime svidi, u sebi nekoliko tjedana svoju bebu zovite tim imenom i provjerite možete li se saživjeti s tim. Ili, sva imena koja vam se sviđaju stavite na popis, mnoga će usput ‘otpasti’.