Vaš mali princ ili princeza samo što nisu s vama i jedno je pitanje koje neprestano slušate od baka, djedova, rodbine, prijatelja... - kako će se zvati?

Odluku je rijetko lako donijeti; na poslijetku, birate ime koje će vaš mališan nositi ostatak života. Neki se odlučuju za tradicionalno ime ili nazvati dijete po baki ili djedu, neki pak žele da ime bude prepoznatljivo i jedinstveno pa odlaze u drugu krajnost i doslovno izmišljaju imena.

Sve retro je ponovno in, pa zašto ne bi bila i stara hrvatska imena koja pomalo izumiru? Istražili smo i pronašli popis nekih koja bi vam se mogla svidjeti:

Ženska imena:

Anđa
Anđela
Borka
Božana
Buga
Cvita
Davorka
Diva
Divna
Draga
Dunja
Ilijana
Ivančica
Iskra
Jasmina
Jasna
Jelena
Lada
Magdalena
Manda
Mandalena
Margareta
Ruža
Sunčica
Tamara
Tihana
Teuta
Vlatka
Zlatka
Zvonka

Muška imena:

Bariša
Blago
Borko
Budimir
Dane
Dobroslav
Dubravko
Goran
Gvozden
Kocelj
Kazimir
Krševan
Ladislav
Ljudevit
Mane
Mijo
Muncimir
Neven
Ognjen
Ozren
Porin
Porga
Ratimir
Selimir
Tihomir
Trpimir
Vatroslav
Većeslav
Vjenceslav
Vlatko
Vuk
Zdeslav
Željko

Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći u odabiru imena za bebu:

  • Živimo u svijetu bez granica i vjerojatno je da će se vaše dijete školovati ili raditi u stranoj zemlji. Nije nužno da to bude jedini i glavni kriterij odabira imena, ali nije loše razmisliti kako bi ime o kojem razmišljate zvučalo na stranom jeziku.
  • Imena prema bakama i djedovima mogu puno značiti široj obitelji, a u nekim dijelovima naše zemlje i danas je običaj da se ime daje prema starijim članovima obitelji. No želite li sedmog Ivana ili Stjepana u obitelji? I što ako je ime zastarjelo?
  • Odlučili ste se za originalno ime, prema nekom junaku iz filma, knjige, stripa... Sjajno. No, pazite da ne pretjerate u originalnosti! Na poslijetku, dijete mora nositi to ime ostatak života.
  • U različita vremena različita imena dolaze u modu. Želite li uistinu da vaše dijete bude osma Ana u razredu?
  • Jedna je mama dala najbolji kriterij odabira imena: samo zamislite kako to ime vičete s balkona ili preko čitavog parka.