Neka prekrasna tradicionalna hrvatska imena pomalo su pala u zaborav, ali valjalo bi na njih podsjetiti jer, osim što imaju doista prekrasna značenja, povezuju nas i s našom poviješću i predcima. Nekad su djeca dobivala imena po likovima iz mitova i legendi, potom po velikanima povijesti, a širenjem kršćanstva, bila su zastupljena i imena svetaca.

Stara hrvatska imena često imaju nastavak –mir i –slav što znači ‘mir’ ili ‘slava’. Na listi najzastupljenijih imena hrvatskih kraljeva i kneževa često su bila Branimir, Domagoj, Držislav, Hrvoje, Krešimir, Ljudevit, Miroslav, Krsto, Mislav, Tomislav, Ratimir, Radoslav, Trpimir, Tvrtko, Vladislav, Vuk, Zvonimir.

Ako govorimo o starohrvatskim mitološkim imenima, tu su bila imena poput Davor, Stribor, Damir, Siniša, Vjeran, Lobel, Kosjenc.

Svetačka imena su i danas u velikoj mjeri zastupljena, a najčešća su Luka, Filip, Matej, Ivan, Marko, Vid, Leon, Robert, Karlo, Nikola, Lovro, Patrik, Grgur, Maksimilijan.

Posljednjih je godina oživjelo i ime David koje stoljećima nije bilo često u uporabi, a ime Fran zamijenilo je nekad često ime Franjo.

Stoga, donosimo popis najljepših tradicionalnih muških imena, koja su rijetka, i objašnjenja njihova značenja.

roditelji s bebom
Shutterstock 

Andrija: dolazi od grčke riječi andreois, što znači ‘hrabar, muževan’, a oblici ovog imena su Andreas, Andi, Andro i Andrej
Bogoljub: riječ je o staroslavenskom imenu koje znači ‘onaj koji ljubi Boga’, a dolazi iz grčkog imena Timotheos koje znači ‘onaj koji poštuje Boga’.
Borna: izvedenica od glagola ‘boriti se’.
Domagoj: dolazi od imena starohrvatskog boga kućanstva i doma, povijesno je vezano uz kneza Domagoja, a sastoji se od riječi ‘dom’ i ‘goj’, u prijevodu kao kućni odgoj ili kućni mir.
Hrvoje: dolazi od imena Hrvat, a skriveno značenje imena je ‘rječit’, ‘vatren’, ‘otvoren’ i ‘jednostavan’.
Jaroslav: dolazi iz staroslavenskog, a izvedeno je iz riječi ‘jar’, što znači sunčan i ‘slava’ pa nosi značenje ‘u slavu proljeću, ljepota proljeća’. Oblici ovoga imena su Juraj i Jarilo.
Jeronim: potječe od grčkog Hieronymos, što u prijevodu znači ‘čovjek sa svetim imenom’. Oblici ovog imena su još Jerolim, Jerko, Jero i Jerica
Lav: u prošlosti često ime na našim područjima, a danas se više koristi u Rusiji, simbolizira ponos, hrabrost, muževnosti i snage.
Ljudevit: staroslavensko ime izvedeno od –ljud i –vit, što znači ‘gospodin’, ‘moćnik’, a imenu se pripisuju i osobine ‘lukav’, ‘jak’, ‘uljudan’, ‘divan’.
Maksimilijan: ovo je ime nastalo od latinske riječi maksimus, ‘najveći’, i imena Emilijan, što znači ‘onaj koji se natječe’.
Ratimir: ime je nastalo spajanjem riječi ‘rat’ i ‘mir’, što znači zaštitnik mira ili ratnik mira, a skriveno je značenje ‘razgovorljiv’, ‘moćan’, ‘inventivan’.
Srećko: ime koje dolazi od riječi ‘sreća’.
Vid: dolazi iz latinskog jezika, a označava ‘život’, svetac Vid zaštitnik je Rijeke, Ozlja, Praga, očiju i vida.
Vuk: u prošlosti ovo se ime davalo djetetu koje se rodilo bolesno ili slabo kako bi roditelji snagom ovog imena otjerali bolesti i zle sile. Skriveno značenje je ‘vrckast’, ‘izražajan’ i ‘darežljiv’.
Zrin: nastalo je od hrvatske riječi ‘zreti’, što zapravo znači ‘onaj koji ima oštar pogled’.