Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NERVOZA RODITELJA UTJEČE NA PSIHU DJECE? Depresija, osjećaj nesigurnosti i krivnje, ali i loši odnosi s vršnjacima

Autor Sanja Matasić

Ako su roditelji često loše volje, to negativno utječe na emocionalni i kognitivni razvoj djece.

 tata viče na sina Izvor: Shutterstock

Kako biste svome djetetu osigurali zdrav emocionalni razvoj, važno poraditi na vlastitoj emocionalnoj stabilnosti i uz to smanjiti razdoblja u kojima ste većinu dana u tjednu loše volje. Naravno, život nije bajka, on se sastoji od izazova, teških trenutaka i ponekad naizgled nerješivih problema, ali vaša djeca itekako osjete vašu nervozu, tjeskobu, ljutnju, agresiju i beznađe.

Nervozni roditelji odgajaju nesigurnu djecu

Ako se razdražljivost ili nervoza ponavljaju učestalo, a roditelj to ispoljava vikanjem na partnera i djecu, kod mališana se pojavljuje osjećaj nesigurnosti i duboke krivnje.

Djeca od rođenja do 3. godine posebno su osjetljiva na emocionalnu nestabilnost svojih roditelja. Međutim, to ne znači da starija djeca to bolje podnose.

Iznimno je važno da u svakom trenutku budete svjesni i kontrolirate vlastito ponašanje u blizini djece. Ova preporuka ne pogoduje samo mentalnom zdravlju odrasle osobe, već i ostatku obitelji.

Mnogo je čimbenika koji mogu prouzročiti loše raspoloženje - stres, uzrokovan poslom, financijskim problemima čine svoje, a uvučeni u krug takve svakodnevice, vikanje na djecu i osobe koje vas okružuju postaje dio vašeg obrasca ponašanja.

Pokušajte osvijestiti takve obrasce i pronaći aktivnosti koje vam omogućavaju oslobađanje negativne energije. Važno je identificirati problem i učiniti sve da biste ga riješili. Možda i ne možete trenutno promijeniti okolnosti u kojima se nalazite, ali možete promijeniti perspektivu i osvijestiti činjenicu da buduća sreća vaše djece ovisi o tome.

 roditelj ise svađaju a dijete sluša Izvor: Shutterstock

Kako loše raspoloženje roditelja utječe na djecu?

- razvijanje osjećaja nesigurnosti i krivnje
- depresija i tjeskoba
- teža prilagodba na vrtiće i školu i poteškoće u odnosima s vršnjacima
- razvijanje agresivnog ponašanja

3 koraka do rješenja problema

1. Priznajte problem: Ako ne priznate da postoji problem, nikada nećete pronaći rješenje. Jedini način da se suočite s problemom i napravite promjenu jest da prvo prepoznate da nešto trebate promijeniti.

2. Odvojite vrijeme za sebe: Jedna od glavnih preporuka psihologa za održavanje optimalnog emocionalnog zdravlja jest odvojiti vrijeme za sebe. Odvojite sat vremena za vježbanje, čitanje ili druženje s prijateljima. Sve su to dobri načini za uklanjanje nagomilanog stresa.

3. Poradite na komunikaciji: Učinkovit način izbjegavanja stresnih situacija je održavanje otvorene i iskrene komunikacije s bliskom osobama. Važno je objasniti djetetu da vaše raspoloženje nije ni na koji način povezano s njim.

Možda će vas zanimati

Najnovije