Biti mama je zahtjevan i težak zadatak, ali i jedan od rijetkih koji ispunjava cijelo naše biće i izvor je stalne životne motivacije. Stoga, svakoj ženi koja čini sve za svoju djecu i trudi dati im najbolje treba odati priznanje. Iako je nekad teško ispuniti sva očekivanja, a još teže prihvatiti brojne kritike na račun odgoja dece, nemojte se obeshrabriti. Ako je vaše dijete sretno i zadovoljno, upravo vi ste najbolja mama na svijetu. Sigurni smo da ćete se pronaći u osobinama koje krase predanu i punu ljubavi mamu.

Možete sačuvati ‘mirnu’ glavu

Jedna od najboljih osobina majke jest smirenost, čak i u najstresnijim okolnostima. Svi ponekad izgubimo kontrolu, ali žene koje znaju kako vladati svojim emocijama, imaju predispoziciju biti odlične majke, smatraju stručnjaci. Kako biste najbolje istrenirali svoju smirenost, razmislite o tome šta vas najčešće izbacuje iz takta i pokušajte pronaći način koji će vam pomoći da baš u toj situaciji smanjite stres i ostanete sabrani koliko je god možete.

Ne osuđujete i spremni ste slušati

Djeca vole mame koje ih slušaju bez ikakvog osuđivanja i prije svega razumiju kako se osjećaju. Kako vaše dijete raste, ono će s vama iskreno dijeliti svoje misli, zapažanja i iskustva. Za njega ne postoje granice. Međutim, ponekad roditelji reagiraju na način na koji ne bi smjeli - osuđuju dijete, uspoređuju ga s drugima ili ga uopće pažljivo ne slušaju. Dijete se tada počinje povlačiti u sebe. Važno je da vaše dijete uvijek može razgovarati s vama i dijeliti sve što mu se događa u životu, a osobina dobre majke jest aktivno slušanje i razumijevanje svih emocija kroz koje dijete prolazi.

mama se igra s djetetom
Shutterstock 

Snažni i kad je najteže

Kad jednom postanete majka, svi u vašoj okolini osjećaju veliku potrebu davati vam savjete koje niste niti tražili ili će kritizirati vaše odluke. Osobina odlične majke krije se u njenoj snazi. Ponekad ćete se susresti s problemima na poslu, u školi, slabim ocjenama, egzistencijalnim ili partnerskim problemima, ali upravo je način na koji ćete se nositi s njima pravi pokazatelj kakva ste mama. Zapravo, kao roditelj vi ste primjer svom djetetu I ono će usvojiti način na koji se vi nosite sa svakodnevnim izazovima.

Prihvaćanje odgovornosti

Majčinstvo podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti kakvu prije u životu nikad niste imali. Zbog toga stručnjaci naglašavaju kako samo dobre mame razumiju odgovornost koju majčinstvo nosi sa sobom. Nakon što jednom postanete mama, više niste odgovorni samo za sebe, već za još jedno malo biće.