Novopečeni tate doživjet će pad razina testosterona, a veću produkciju prolaktina i oksitocina, hormona odgovornih za brižno ponašanje. Porast ovih hormona utjecat će i na rast težine kod nekih očeva, ali ono o čemu se ne govori dovoljno su promjene s fokusom, pamćenjem i emocijama koje zahvaćaju mnoge očeve. Novije istraživanje potvrđuje da nije riječ o individualnom osjećaju već da pojam ‘tatin’ mozak ima smisla.

Promjene u mozgu

Novo istraživanje objavljeno u magazinu Cerebral Cortex otkrilo je da se mozak muškaraca malo smanjuje i mijenja nakon što dobije dijete, slično kao što se to događa kod žena.
Mozak karakterizira nešto što znanstvenici nazivaju neuroplastičnost odnosno mogućnost adaptacije na različite situacije i učenja novih vještina kreirajući veze u neuralnim putevima, piše Fatherly.

Znanstvenici su htjeli istražiti hoće li doći do promjena u dijelovima mozga koji su odgovorni za brižno ponašanje, emocionalnu regulaciju i empatiju kao i u dijelovima koji utječu na primarne instinkte kao što su uzbuđenje, motivacija, nagrađivanje i oprez.

tata drži bebu
Shutterstock 

Jačanje empatije

U istraživanju su sudjelovali novopečeni očevi i muškarci čije su partnerice trudne. U očeva je došlo do vidne promjene, odnosno smanjenja jednog dijela mozga.

Smanjenje se dogodilo u područjima mozga koji su aktivni kad odmaramo ili smo nefokusirani na zadatak. U takvim trenucima obično razmišljamo ili pričamo o drugim ljudima. To nam olakšava da budemo efikasniji u procesuiranju društvenih informacija. Riječ je o adaptivnom ponašanju koje muškarcima omogućuje bolju brigu o djeci, veću razinu empatije i razumijevanje djetetovih potreba.

Uz navedene promjene koje se događaju muškarcima, novopečene mame doživljavaju dodatne promjene u mozgu koje su više povezane s njihovim primarnim instinktima, emocijama, strahom i poimanjem prijetnji. To je, smatraju stručnjaci, povezano s time što je majka iskusila trudnoću, a očevi ne.