Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tata koji razbija predrasude i bori se za druge očeve: 'Kći mi je važnija!'

Ovaj tata zna! Evo zbog čega je Marino Manzoni svaki dan bolji i brižniji otac!

Roditeljstvo mijenja život iz temelja, a da je to doista tako potvrđuje i 34-godišnji Marino Manzoni, dipl. ing. brodostrojarstva i tehnologija pomorskog prometa te, najvažnije, tata danas 18-mjesečne djevojčice. Uoči rođenja svoje kćeri, 2019. godine, Marino se odlučio za radikalan i za mnoge neočekivan potez. Naime, do tada je radio na raznim brodovima diljem svijeta i uspješno gradio karijeru, a onda je prelomio i sve napustio kako bi bio kod kuće sa svojom djevojčicom. Iskustvo novopečenog oca pokazalo mu je, kaže, koliko su očevi zapostavljeni u cijeloj priči u vezi trudnoće, porođaja, odgoja i roditeljstva, ali i – možda najviše od svega – potvrdilo mu kako se s čuđenjem gleda na one koji žele u potpunosti biti angažirani u brizi o svojoj djeci. 

'Taj trenutak kad sam doznao da ću postati tata neću nikada zaboraviti. Bilo je to u Kambodži, na početku jednog velikog putovanja jugoistočnom Azijom. Prvo što sam ugledao nakon što sam otvorio oči bio je crtež na kojem je moja supruga skicirala ženu, muškarca i malo dijete između njih! Ostao sam u šoku, vrlo zbunjen, ali i sretan istodobno. Na tom sam putovanju shvatio da moja karijera, zbog koje sam izbivao više od šest mjeseci godišnje, nije najbolja opcija za obitelj te sam intenzivno počeo razmišljati o promjeni. Od tog dana u Kambodži trebalo mi je više od godinu dana da smognem hrabrosti napustiti svoju uspješnu karijeru i prihvatiti sve što dolazi s time', priča Marino kojemu je vrlo brzo postalo jasno i to da mu kao mladom i neiskusnom ocu nedostaje potpore u smislu literature, tečajeva, aktivnosti u zajednici... Naročito ga je pogodilo kad je shvatio da, primjerice, neće imati pravo na dulji plaćeni roditeljski dopust, a sve ga je to navelo da se uključi u osnivanje organizacije Daddyhood Europe, čiji je cilj promoviranje aktivnog očinstva i ravnopravnog roditeljstva.

Iako je uloga oca u odgoju i razvoju djeteta još opterećena različitim patrijarhalnim predrasudama u kojima se odgajanje djece smatra isključivo 'ženskim poslom', to se posljednje vrijeme ipak mijenja. No i dalje jedan od deset ispitanika smatra da je otac koji ostaje kod kuće i brine se o djeci manje muškarac od onoga koji to ne čini. Promoviranje i podizanje imidža očeva koji su se odlučili upravo za tu 'neuobičajenu' ulogu jedan je od glavnih ciljeva Daddyhood Europe, organizacije čiji je Marino član. Više samopouzdanja, bolje suočavanje sa stresnim i neočekivanim situacijama, veće zadovoljstvo životom..., sve su to prednosti djece čiji očevi aktivno sudjeluju u njihovu odgoju. To dobro zna i Marino koji je jako povezan sa svojim ocem te kaže da mu je on uzor u životu.

'Otac me je naučio mnogim vrijednostima koje i danas cijenim te sam vjerojatno i sam preuzeo neke od njegovih metoda odgoja. Iako smo često bili razdvojeni i udaljeni tisućama kilometara, zbog vrste posla kojim se bavio, otac me naučio da je u svakom odnosu najvažnija dobra komunikacija', kaže Marino te napominje kako je i on već puno naučio od roditeljstva, ponajprije o strpljenju i dobroj organizaciji. A naučio je, kaže, i više cijeniti male, nematerijalne stvari koje prije nije ni primjećivao, kao i nositi se s brojnim izazovima. Prva temperatura, dojenački grčevi, razni osipi na koži, sve to ide 'pod ruku' s roditeljstvom. 

Jedan od najčešćih problema i izazova kod djece je i atopijski dermatitis, koji karakteriziraju crvenilo i suha koža uz prisutan jak svrbež i povremene rane zbog češanja. Promjena temperature, zagrijani zrak, temperatura vode u kojoj se kupaju – samo su neki od faktora na koje roditelji čija djeca imaju atopijski dermatitis moraju misliti.

Odgovarajuća njega kože proizvodima koji održavaju ravnotežu mikrobioma, a sadrže prebiotike i čija pH vrijednost odgovara koži, kao što su La Roche-Posay proizvodi linije Lipikar, može pomoći u jačanju mikrobioma, mikroorganizama koji, laički rečeno, uče naš organizam obraniti se od nametnika koji uzrokuju bolesti. Lipikar Baume AP+M ima trostruko djelovanje pa tako trenutačno umiruje nadraženu kožu, a prorjeđuju se i razdoblja pojave izrazite suhoće i češanja. Preporuka je da se upotrebljava dva puta na dan – ujutro nakon tuširanja i navečer prije spavanja. Lipikar Baume AP+M namijenjen je bebama, djeci, ali i odraslima s vrlo suhom kožom sklonom atopiji.

'Svoju sam kćer primio u ruke i obukao još u rađaonici te sam se prilično samopouzdano prihvatio brige o njoj, no kada smo imali prvu zdravstvenu krizu, bio sam izvan sebe, supruga je bila ta koja je zadržala hladnu glavu', prisjeća se Marino. A supruga je i ta s kojom svakodnevno pokušava što bolje rasporediti obaveze, pa tako imaju i listu zadataka. On je  uglavnom zadužen za brigu o djetetu i prehranu dok supruga radi, dok ona navečer preuzima većinu toga. A supruga je, kaže, i ekspert za izazove poput odabira vrtića, liječnika, nove odjeće...

'Najveći izazov roditeljstva dosad mi je bio pronaći balans između posla, brige o djetetu i svojih hobija, u mojem slučaju vođenja organizacije Daddyhood Europe i potpune prisutnosti u svim aspektima djetetova odrastanja. Naša djevojčica, kao vjerujem i sva druga djeca, vrlo brzo upije našu energiju. A kako sam ja po karakteru energičan i ponekad impulzivan, moram paziti na to da se skuliram pred kćeri jer inače oboje budemo nervozni. Svjestan sam toga pa neprestano radim na sebi kako bih to popravio, a uloga oca mi definitivno u tome pomaže', iskren je Marino.

Cilj mu je postići povezanost s djetetom do razine na kojoj se stvara obostrano povjerenje i poštovanje, no želio bi imati i prijateljski odnos s kćeri kojoj želi da bude pozitivna, osoba koja razmišlja svojom glavom te dovoljno znatiželjna i uporna da postigne sve što želi. Uz  tako angažiranog tatu definitivno ima najvažniji 'kapital' potreban na tom putu.

Tekst: D. P.
Fotografije: privatni arhiv

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom La Roche-Posay.

Najnovije

Najpopularnije