Kada planirate kako urediti dječju sobu, već sam izbor namještaja i boje koje će dominirati, ali i uvjeti sigurnosti, koje soba mora zadovoljavati, prilično su veliki izazov. No, ako ste uz to duhovnjački orijentirani i zanimaju vas, recimo, načela uređenja doma po feng shuiju, imat ćete još više posla.

Feng shui je drevna kineska praksa kojom se energija unutar doma stavlja u ravnotežu kako biste mogli uživati zdravlje i sreću, a stara je više od 3000 godina. Feng shui doslovno znači 'vjetar' i 'voda', a u kineskoj se kulturi ovi elementi povezuju s dobrim zdravljem i prosperitetom. Kao rezultat toga, imati dobar feng shui znači osjećati mir u svom domu. Tako, kada je u pitanju dječja soba, to znači da energije u njoj trebaju biti tako posložene da pospješe rast i omoguće okrepljujući san vašem djetetu.
U intervjuu za Romper, Donna Stellhorn, feng shui stručnjakinjam i astrologinja, smatra da za dobar feng shui u sobi vaše bebe u obzir treba uzeti 5 komponenata: boja, materijali, rasvjeta, smještaj krevetića i urednost.

Boja 

U stvaranju mirne feng shui atmosfere važan faktor je raspored boja budući da boja utječe na raspoloženje, emocije i energiju. Umirujuće, prigušene i opuštajuće kombinacije boja poput zelene i plave, bijele i bež ili ružičaste i žute potiču san, dok se jarke boje poput crvene ili narančaste smatraju aktivnim bojama koje bi mogle bebu držati u budnom stanju.

Stellhorn kaže kako blijedoružičasta umanjuje buku, a plava je boja komunikacije. 'Žuta je povezana s pamćenjem i dobrim osjećajima pa bi mogla potaknuti bebu da brže uči. Zelena pogoduje zdravlju i rastu, što je super ako vam je beba bila nedonošče', savjetuje Donna.

Materijali i uzorci

Kako je feng shui okrenut prirodnim elementima, radije odaberite drvo i prirodne materijale, pamuk, svilu, lan ili bambus. Kod odabira posteljine, zavjesa, tepiha, pa čak i namještaja i igračaka, tražite lepršave vizualne motive koji predstavljaju element vode u feng shuiju.

Ako želite djetetu ispuniti sobu nekim likovima iz priča ili bajki, ili crtića, Donna Stellhorn predlaže: 'Imajte na umu priču koja stoji iza tih likova. Postoji teorija da je bajka koju ste najviše voljeli kao dijete ono u čemu ćete živjeti kada odrastete. Djevojčice s Pepeljugom ili Snjeguljicom na zidovima mogu izrasti u osobu koja stalno čeka da je se spasi. Dječak okružen kamionima, možda se neće osjećati toliko povezan s ljudima kad odraste.'

Stoga, savjetuje da su likovi koji oslikavaju avanturu, rješavanje problema i toleranciju odličan izbor.

Rasvjeta

U kreiranju feng shui dječje sobe, važno je da bude što više prirodnog svjetla. Kada dođe vrijeme za spavanje, zamračite sobu. Stellhorn kaže: 'U maternici nije bilo svjetla. Vaše je novorođenče naviknuto na tamu. Kada dijete bude malo veće, možete postaviti noćno svjetlo.' Kod feng shui uređenja dječje sobe opće je pravilo ne vješati ništa teško iznad krevetića niti stavljati u blizinu dječjeg krevetića stavljati teške stvari, što uključuje i rasvjetu.

Feng shui dječja soba
Shutterstock 

Postavljanje krevetića

U feng shuiju važna je pozicija dječjeg krevetića. Pravilo broj jedan je - ne postavljati krevetić pokraj visokih i teških komada namještaja. Također, izbjegavajte postavljanje krevetića u sredinu sobe, kao niti na zid koji sobu dijelu od kupaonice ili wc-a. Postavite ga tako da jedna strana krevetića bude postavljena uza zid. Još bolji odabir je ako ga možete postaviti u kut, da bude naslonjen na dva zida.

Stop neredu!

U idealnom slučaju, svi želimo živjeti u okruženju bez nereda, a tome treba težiti i kod uređenja dječje sobe. Nered je energetsko sidro koje sprječava najbolje stvari stvari u našim životima. Nered nas sprečava da jasno mislimo, a može nas i emocionalno opteretiti. Kako biste u dječjoj sobi urednost, držite igračke i druge predmete u košarama i spremnicima, umjesto da ih ostavljate po policama ili na podu.