Gubitak bebe, u bilo kojem stadiju trudnoće ili nakon poroda ostavlja značajne emotivne tragove na roditeljima. Jedan od načina na koji roditelji procesuiraju svoju tugu je nazivanje svojih beba imenima kao što su dugina beba, sunčeva beba ili beba anđeo. Iako je riječ o manje poznatom nazivu, sunčeve bebe su ona djeca koja su rođena prije gubitka druge bebe.

Nada i radost za tugujuće roditelje

Sunčeve bebe rođene su prije gubitka nerođene ili rođene bebe. Ovaj je termin vjerojatno skovan zato što iskustvo gubitka utječe na to kako ćemo gledati na svoje dijete. Budući da je sunce simbol optimizma i vitalnosti, riječ je o bebama čije prisustvo roditeljima pruža utjehu nakon velike boli.

Većina je ljudi upoznata s terminom dugina beba koji se odnosi na djecu rođenu nakon gubitke, dok su sunčeve bebe suprotan pojam. Sasvim je uobičajeno da roditelji ponekad osjećaju niz različitih emocija, među kojima prevladava krivnja što je jedno dijete živo i zdravo, a drugo nije uspjelo, no u većini slučajeva sunčeve bebe predstavljaju nadu i radost za tugujuće roditelje.

obitelj kod kuće
Shutterstock 

Sve su emocije u redu

Iako se roditeljima ponekad može činiti da se nemaju pravo žaliti jer imaju pored sebe jedno zdravo dijete, imaju potpuno pravo osjećati sve emocije i pokazati ih. Žaljenje za izgubljenim djetetom ne umanjuje radost koju živo dijete pruža.

Nošenje s ovakvim gubitkom može biti izazovno. Stručnjaci roditeljima savjetuju da prihvate sve emocije koje im se javljaju i da ni jednu ne smatraju krivom ili neprikladnom. Ovo je period u kojem si trebaju pokloniti dodatnu nježnost i brigu kako bi izdržali težinu koju nose.