Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARIJE I MLAĐE DIJETE U ISTOJ SOBI: Što kada dijeljenje sobe postane problem i kako ga olakšati djeci?

Autor Jelena Pervan

Dok su djeca mala, dijeljenje sobe s bratom ili sestrom je zanimljivo, ali kako rastu, nedostatak privatnosti može im smetati.

 sestre.jpg Izvor: Shutterstock

Dijeljenje sobe s bratom ili sestrom djeci može biti predivno iskustvo koje će pamtiti za cijeli život. Ipak, s odrastanjem se javljaju neke nove potrebe pa dijeljenje sobe može postati izazovno. Privatnost djeci u pubertetu postaje sve važnija, a dijeljenje prostora s mlađim bratom ili sestrom može ometati tu potrebu.

Odredite pravila i olakšajte djeci

Dijeljenje sobe djeci je zabavno uglavnom do puberteta kada im postaje sve teže osjećati se ugodno u prostoru s mlađim bratom ili sestrom, pogotovo ako je suprotnog spola.

Obiteljska terapeutkinja Emily Kircher - Morris za Junior Magazine priča kako je najbolje pratiti djetetove razvojne promjene kako biste uočili pravo vrijeme za odvajanje. Tvrdi da ne postoji neko specifično, idealno vrijeme za to već ovisi o djetetu.

Ipak, svaka je obiteljska situacija drugačija i mnogi nisu u prilici djecu smjestiti u zasebne sobe, ali u tom je slučaju poželjno odrediti neka pravila kako bi djeci bilo lakše. Neka se presvlače u zahodu ili u nekim drugim prostorijama u kući, u kojima mogu imati privatnost. Također, druge prostorije u kući djetetu u pubertetu mogu poslužiti za dnevni odmor i boravak, dok je mlađi brat ili sestra u zajedničkoj sobi.

 djeca dijele sobu.jpg Izvor: Shutterstock

Pametno organizirajte prostor

Dječje su sobe često neuredne, što može dovoditi do svađa među braćom i sestrama, pogotovo ako se izgubi neki vrijedni predmet. Održavanje sobe urednom može smanjiti napetost i pomoći im da uživaju u prostoru, iako ga dijele.
Potaknite djecu da ne gomilaju stvari i da se riješe svega što im ne služi. Ugradite im dovoljno polica i ladica za pohranu stvari, a prilikom kupovine namještaja vodite računa o tome da ima dovoljno pretinaca za skladištenje, kako stvari ne bi trebale stajati na podu.

Ako je to moguće, pobrinite se da djeca imaju svoje slušalice kako bi odvojeno mogli slušati muziku, gledati filmove i serije i ne ometati jedan drugoga.

Možda će vas zanimati

Najnovije