Na društvenim ste mrežama vjerojatno primijetili termin 'rainbow baby', odnosno dugina beba. Koriste ga roditelji koji su imali spontani pobačaj ili izgubili tek rođeno dijete. Ideja tog naziva je pokazati da nakon velike oluje koja vas zadesi pri gubitku djeteta, dolazi duga, odnosno novi život koji pobjeđuju.

Detabuiziranje osjetljive teme

Ovaj se termin počeo širiti roditeljskim forumima u kojima su majke nastojale detabuizirati temu pobačaja i gubitka djeteta, a ubrzo je ušao i u svakodnevni govor.

Prvi se put spominje još 2008. u jednoj od priča o gubitku trudnoće koja se pojavljuje u zbirci Christie Brooks. Budući da su žene sve češće počele koristiti taj termin, a društvene su ga mreže podigle na jednu novu razinu, on se ustalio.

Sve više obitelji odlučuje javno dijeliti svoje priče o gubitku, ali i radosti dolaska novog djeteta nakon gubitka i tada koriste termin dugina beba. Ova je tema izrazito osjetljiva, a godinama je bila tabuizirana. Roditelji sada imaju priliku dijeliti svoje priče na društvenim mrežama i povezati se s onima koji razumiju njihovu bol.

mama i beba u parku
Shutterstock 

Utjeha nakon teških trenutaka

Neke se majke nikako ne mogu povezati s njim pa ga izbjegavaju koristiti u razgovorima s drugima. Tvrde da im je taj termin okidač za stalno razmišljanje o proživljenom gubitku.

Drugima je pak ovaj naziv izvor utjehe za proživljeni gubitak. Kad je Caila Smith izgubila svoje dijete zbog SIDS-a, pitala se želi li ponovno ostati trudna. Nakon gubitka djeteta osjećala je da nije dovoljno dobra, priča za Insider.

No kad je nekoliko mjeseci nakon smrti svoje djevojčice ostala trudna s blizancima, termin dugine bebe davao joj je nadu da će nakon velike oluje, za njenu obitelj sada zaista izaći duga.