Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŠA JE KOLEGICA IZGUBILA BEBU? Evo kako se ponašati i pružiti joj podršku pri povratku na posao

Autor Sunčica Got

Šanse da na poslu imate nekoga tko je doživio gubitak trudnoće su velike.

 Kolegica tješi kolegicu.jpg Izvor: Shutterstock

Bol zbog gubitka nerođenog djeteta ponekad se umanjuje, no valja imati na umu da je riječ o tragediji koja za neke roditelje može biti zaista preplavljujuća. Čak i ako se brzo vrate na posao, roditelji vjerojatno funkcioniraju u stanju preživljavanja. Budite dragi, nježni i dajte kolegi ili kolegici priliku da žaluje u sigurnom okruženju.

Suočite se s gubitkom

Ljudi pretpostavljaju da je bolje šutjeti i osobu ‘ne podsjećati’ na njen gubitak, kao da to znači da o tome neće razmišljati. To je vjerojatno zato što je gubitak trudnoće ili djeteta u našoj kulturi još uvijek tabu tema. No jedan jednostavan ‘žao mi je’ koji osobi uputimo uživo, može značiti mnogo. Mnogi tugujući roditelji žele razgovarati o svom gubitku jer se tako lakše nose s njim, piše Parents.com.

U redu je postavljati pitanja

Tugujući roditelji ponekad zaista žele podijeliti svoje iskustvo, pričati o imenu djeteta koje su odabrali, o opremi koju su nabavili i o željama koje se neće ostvariti. Ako primijetite da su vaši kolege željni podijeliti svoju priču, potaknite ih na to. Pitajte ih konkretna pitanja, bilo da je riječ o gubitku trudnoće ili gubitku djeteta pri porodu. Osluškujte njihove potrebe i budite tu za njih.

 shutterstock_490695334.jpg Izvor: Shutterstock

Zapamtite da je gubitak uvijek težak

Postoje rečenice koje su dobrodošle u ovim situacijama i one koje svakako trebate izbjegavati. Sve što počinje s ‘barem nije…’ maknite iz razgovora. Iako vam se može činiti kao dobra utjeha reći nekome tko je doživio gubitak trudnoće u ranim mjesecima da je dobro što se to barem nije dogodilo kasnije, razmislite dvaput. Svaki je gubitak bolan i ne znate što osoba prolazi i kako se nosi s njim.

Budite obzirni

Kad se roditelji nakon gubitka trudnoće ili djeteta vrate na posao, budite pažljivi kad se žalite na određene stvari. Ako niste cijelu noć spavali jer vam je dijete plakalo, radije tu informaciju nemojte dijeliti s tugujućim kolegom. Također, imajte razumijevanja ako vaš kolega neće biti u potpunosti fokusiran i ako će neko vrijeme zaostajati. Pomozite mu ako možete i olakšajte mu ovaj tranzicijski period.

Možda će vas zanimati

Najnovije