Zadatak roditelja je postavljati granice svojoj djeci, ali i učiti ih da ih oni postavljaju sami za sebe. Takav pristup ponekad zbunjuje starije generacije roditelja, odnosno djetetove bake i djedove koji se bore s razumijevanjem nekih novih odgojnih metoda i pravila kakvih prije nije bilo.

Postavljanje granica je važno

Psihoterapeutkinja Jessica VanderWier, autorica koncepta Our mamma Village savjetuje da se u takvim situacijama prvo zapitate zašto je vašim roditeljima ta situacija važna. Je li riječ o njihovom odgoju, kulturi ili možda osjećaju da na neki način osuđujete njihov odgoj, ne osjećaju se povezani s vašom djecom i sl.

Postavljanje granica i zauzimanje za svoju djecu je važno, ali može biti zahtjevno. Vaš je zadatak postaviti granice, a reakcija drugih na to je njihova stvar. Kada postavljate granice, uvijek se vodite svojim vrijednostima i onime što duboko u sebi osjećate. U redu je da vaše granice nekoga uzrujaju, ali to ne znači da ćete ih mijenjati ili da ih nećete postavljati.

Baka i unuka.jpg
Pexels 

Uvažite njihovo mišljenje, ali im dajte objašnjenje

Uvijek uvažite reakciju vaših roditelja kada se začude nad nekim vašim odgojnim postupkom. Zatim postavite granicu te im ponudite objašnjenje vašeg odabira, ako ih zanima.

Primjeri situacija:

‘Ne razumijem zašto ih tome učiš. Vi moderni roditelji ste tako osjetljivi.’

Vaša reakcija: ‘Vjerujem da vam je teško i da vas zbunjuju neke nove preporuke, ali sigurna sam da svaka generacija roditelja ima nešto novo i svoje, a da većina roditelja samo želi najbolje za svoje dijete. Zanima li vas zašto mi je važno da to bude tako?

‘Djeca ne bi trebala reći ne odraslima, to je nepristojno.’

Vaša reakcija: ‘Vjerujem da vam zvuči bezobrazno kad vam dijete to kaže. Učimo djecu da kažu ne kako bi ostali sigurni i poštivali svoje granice. Mislite li da bi zvučalo manje bezobrazno kad bi rekli ‘ne, hvala’?

‘Ja sam joj baka, treba me grliti.’

Vaša reakcija: ‘Razumijem da je toliko voliš da bi je nekad stiskala od ljubavi, ali meni je važno da moje dijete zna da u svakom trenutku može odbiti nešto u čemu se trenutno ne osjeća ugodno. Možeš li u takvim situacijama pronaći neki drugi način da joj pokažeš ljubav?