Svaki kraj u Hrvatskoj ima neke specifičnosti, a dio kulturne baštine i tradicije su i imena. Neki roditelji, kada biraju ime za bebu, žele u njega uključiti i ovu notu nostalgije kraja u kojem su oni rođeni ili njihovi preci.

Dubrovačka regija ističe se nekim imenima koja imaju posebno značenje i, možemo tako reći, prikazuju dušu toga kraja. Izabrali smo za vas najčešća i najpoznatija dubrovačka imena.

Maroje je jedno od čestih imena na dubrovačkome području, i to već stoljećima. Postoje dvije teorije o nastanku imena. Jedna tumači da je ovo ime nastalo od hebrejskog Maryam, dok druga da dolazi od egipatskog mry-ima ili 'voljen' (mry) i Amon(ima), odnosno 'voljen od boga Amona'.  

shutterstock_247778398.jpg
Shutterstock 

Miho je muško ime hebrejskog porijekla, a dolazi od starohebrejskog Micha el (mi-ka-el), što znači 'jednak Bogu, ko je kao Bog'. Po hebrejskom i kršćanskom vjerovanju, riječ je o prvome od sedam arhanđela, onome koji je pobijedio Lucifera.  

Marin porijeklom dolazi od latinskog Marinus, što znači 'morski'.  

Vlaho je ime koje roditelji najčešće biraju u čast sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika. Značenje mu dolazi od latinskog Blasius, odnosno 'šum lišća, šum valova'.

Baldo je ime nastalo od latinskog Balduinus što označava 'hrabri prijatelj'

Bartul ili Bartol  je varijanta italijanskog imena Bartolo,odnosno skraćenica imena Bartolomeo. Ime je latinskog porijekla izvedeno od armejske riječi bar (sin) i imena Tolmay, što znači Talmajev sin. Preneseno značenje ovoga imena bilo bi 'hrabar, srčan'.  

Niko je ime grčkog podrijetla izvedeno od nikē, što znači 'pobjeda'. Tumači se i kao slavenski i finski kratki oblik imena Nikola, koji je izveden iz nikē (pobjeda) i laosa (ljudi).