Kada birate svojoj djevojčici ime, hoćete li se držati trendi imena ili ćete inspiraciju potražiti u staroj hrvatskoj tradiciji?
Roditelji su tijekom povijesti svojoj djeci davali imena prema starohrvatskim božicama, vilama, potom su nešto uzeli iz kršćanske tradicije, a bile su zastupljene i kraljice. Mnoga od tih imena pala su u zaborav, a šteta bi bilo barem ne prisjetiti ih se jer mogu vam biti snažna inspiracija za neobično i posebno ime.

Najpopularnija ženska imena, koja su u prošlosti bila inspirirana kraljicama i kneginjama, bila su Doroteja, Katarina, Neda, Margarita i Vladislava.
No bila su tu imena i starohrvatskih božica i vila, kao što su Morana, Danica, Bojana, Lada, Lela, Kosjenka, Vila, Zora, Zarja, Zorana, Zorja, Tuga, Buga, Hrvojka, Jadranka, Sunčica, Tihana, Vesna, Diva.

Imena inspirirana svetim ženama bila su popularna od dolaska kršćanstva pa su u prošlosti postojale mnoge Rite, Matilde, Klare, Agate, Veronike, Eurozije, Monike, Helene i Brigite.

Neka od tih imena, na primjer Rita i Klara, vratila su se i postala trend, a donosimo još neka koja bi to uskoro mogla postati.

mama s kćeri
Shutterstock 

Božena: Dolazi od riječi ‘božja’, što znači ‘pripada Bogu’, ‘ima karakter ugodan Bogu’, a drugi oblici imena su Božana i Božica.
Cvita: ikavski je oblik imena Cvijeta koje je izvedeno od riječi ‘cvijet’, a osobama s tim imenom se pripisuje šarm, dopadljivost i osjećaj za umjetnost.
Divna: dolazi od latinske riječi ‘divina’, što znači ‘božanska, božanstvena’, a u skrivenom značenju Divna je dostojanstvena, izražajna, vjerna.
Dorja: grčkog je porijekla, a znači ‘dar božji, čudo’, a drugi oblici imena su Dora, Teodora, Doroteja.
Jelka: ime je nastalo iz naziva zimzelenog drveta jele, a simbolizira vitkost i eleganciju. Jelena je jedna od verzija toga imena.
Lika: ime je izvorno hrvatsko i nastalo je prema imenu hrvatske pokrajine Lika.
Lada: slavensko ime koje znači ‘draga’ i ‘supruga’, a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote
Ljupka: staroslavensko ime, a znači ‘jupka, draga’.
Mara: skraćena verzija imena Marija, a dolazi od hebrejskog imena ‘Mirjam’ i simbolizira čistu i duboku ljubav, a prevodi se i kao ‘ona koja je voljena’.
Margarita: izvedenica od grčke riječi margarites, u prijevodu ‘perla, biser’, a još znači i ‘dijete svjetla’.
Morana: ime dolazi iz starohrvatske mitologije, a Morana bila starohrvatska božica plodnosti, zaštitnica žena, smrti, zime, snijega i leda, žena čudesne ljepote.
Sunčica: ime hrvatskog porijekla, a izvedeno je od riječi ‘sunce’, što znači ‘svijetla, blistava, topla, sjajna i nježna’.
Vila: ime simbolizira ‘blagoslovljeno biće’, a dolazi od riječi ‘vila’, što označava žensko biće natprirodne ljepote i čudesnih sposobnosti.
Vlasta: značenje ‘ je ‘lider, vođa’ ili ‘domovina’.
Zorja: ime starohrvatske božice praskozorja i povečerja, simbolizira početak dana i svitanje, a drugi oblici imena su Zora, Zarja, Zara.
Zvjezdana: ime nastalo od riječi ‘zvijezda’, a simbolizira duh i svjetlost.