Jedno od imena za dječake koje posebno preferiraju roditelji iz Hrvatske je Lovro. No osim što lijepo zvuči i što je kod nas popularno, iza imena Lovro krije se značenje pobjednika. Stoga, ako želite da se iza imena vašeg dječaka krije pobjednička karizma, kod izbora imena, uzmite i ovo u obzir.

tata i sin
Shutterstock 

Postoje dva objašnjenja ovoga značenja. Jedno dolazi od od latinskog aurus, što znači 'lovor', 's lovorovim vijencem', a simbolizira pobjedu, odnosno pobjednika koji je okićen lovorovim vijencem.

Ako malo dublje zaronimo u ovu simboliku, pronaći ćemo povezanost sa značenjem'onaj koji je slavan'; 'rođen da bude pobjednik'; 'onaj koji je veličanstven' ili 'rođen za velika djela'; 'uspješan'; 'jedinstven'; 'nepobjediv'; 'pravedan'; 'najbolji'; 'vrhunski'; 'predodređen da bude poseban'.

No drugo je značenje vezano uz geografski kontekst, a dolazi od latinskog 'Laurentius' i znači 'čovjek iz Laurentuma' (mjesto u blizini Rima). Ako gledamo na ovu geogafsku smjernicu, u Hrvatskoj ime Lovro možemo povezati s mjestom Lovranom, za koje se tvrdi da je također dobilo naziv po lovoru koji raste na njegovu području.