Čak i kod najbližih prijatelja, ulazak u svijet roditeljstva može donijeti određenu pomutnju, posebno ako se u stavovima i odgojnim metodama drastično razlikuju. Moguće je da se svaki put kad se prijatelj ne složi s vašim odabirom u odgoju, osjećate napadnuto ili gledajući kako oni to rade drugačije, osjećate sumnju u svoje odluke. Takve su emocije u redu, ali nema potrebe da se prijateljstva završavaju samo tako. Psiholozi za portal Parents savjetuju kako se postaviti u ovakvim situacijama.

Ne donosite prebrze zaključke

Kad se prijatelji iznenade nekom vašom reakcijom prema djetetu, nemojte to odmah shvaćati kao uvredu. Iako neke reakcije mogu djelovati kao osuda, zapitajte se jesu li one samo iskaz nečije znatiželje.

Možda vašu prijateljicu stvarno zanima zašto ste postupili na određeni način jer i ona želi isprobati to sa svojim djetetom ili preispituje ono što radi. Budite otvoreni za takve reakcije i, čak i ako im namjera nije najbolja, ne shvaćajte to osobno.

žene pričaju
Shutterstock 

Više slušajte, manje savjetujte

Ako se vaša prijateljica bori s uspavljivanjem djeteta, nemojte joj reći da ga samo stavi u krevetić i ostavi da se sam uspava, pogotovo ako znate da se ona ne slaže s takvim načinom uspavljivanja.
Općenito, izbjegavajte davati savjete ako vas nisu tražili jer dobronamjerni savjeti često mogu uzrokovati nemir ili konflikt.

Ako vas prijateljica ipak zatraži savjet, svakako joj ga dajte, ali pripazite kako ga dajete i koliko ste obazrivi prema njoj i situaciji. Često mame koje imaju problema, ne trebaju savjete već nekoga tko će ih slušati pa im dajte do znanja da ste tu za njih, kako god vas trebaju.

Uzmite pauzu kad zagusti

Ako sa svojim prijateljima ne možete prestati raspravljati o temama koje vas razdiru, svjesno uzmite pauzu od druženja, na neko vrijeme. Razmislite o tome da neke teme s određenim ljudima uopće ne otvarate, ako su toliko bolne za obje strane.

Postoje prijatelji s kojima možemo dijeliti predivne trenutke, čak i ako ih ne uključujemo u sve sfere svog života. Za nekoliko godina više nećete ni razmišljati o dojenju ili dijeljenju kreveta s bebom, a dobrog prijatelja u životu uvijek vrijedi imati.

Mama uspavljuje bebu
Shutterstock 

Ne postoji savršena roditeljska metoda

Ne postoje savršeni roditelji, a istraživanja su pokazala da sasvim suprotni roditeljski stilovi mogu odlično funkcionirati i stvoriti predivne ljude.

Svaki put kad shvatite koliko se vaše metode razlikuju od tuđih, sjetite se da imate isti cilj, a to je dati sve od sebe da dijete dovedete na pravi put. Otpustite svoj ego i dopustite si biti u redu s odabirima vaših prijatelja, čak i ako se s njima potpuno ne slažete.