Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršeni roditelji ne postoje

"Nitko nije rođen kao savršen roditelj i nitko ne može postati savršen roditelj jer nitko od nas ne može biti besprijekoran. Ali zato se možemo truditi biti najbolji mogući roditelji" - piše Bruno Šimleša u svojoj knjizi Umjetnost ...

Ne postoji formula za savršeno roditeljstvo. Truditi se biti dobar roditelj, jednako kao i truditi se biti dobar čovjek, znači stalno učiti i napredovati. Mama i ja često preispitujemo svoje odluke i postupke, ali ne zato što smo loši roditelji, nego zato što želimo biti najbolji mogući roditelji. Želimo biti naj­bolji što možemo i zato dajemo sve od sebe da tebi pružimo sve što znamo da zaslužuješ.

Znam da smo u tom procesu griješili i sigurno ćemo i dalje griješiti, ali jednako sam siguran da ćemo nastaviti učiti, rasti i napredovati i tako se osigurati da ne ponavljamo iste pogreške te da radimo što manje novih pogrešaka. Jer cilj nam je pružiti ti što zdravije životno naslijeđe.

Ni mama ni ja ne mislimo da sve znamo pa dopuštamo životu da nam pokaže što možemo još bolje napraviti. Iako vjerujemo da najčešće znamo što je najbolje za tebe, rado ćemo promi­jeniti svoje mišljenje ili ponašanje ako nas život demantira i vidimo da nešto ne štima.

Tako to i inače treba izgledati. Treba osluškivati život jer će ti on drage volje pokazati kako možeš uzeti maksimum od njega. Umjesto da mu u usta nasilno trpaš svoja uvjerenja o tome što je najbolje i što se treba učiniti u određenoj situaciji, mnogo je mudrije dopustiti njemu da ti pokaže što doista funkcionira u praksi. Tako ćeš najviše naučiti o životu, ali i o sebi jer će ti život pokazivati kako možeš zasjati.

Sjeti se ovoga jednoga dana ako postaneš mama. Dopusti svom djetetu da te nauči postati dobrim roditeljem. To nikako ne znači da bi trebala poštivati sve njegove želje ili da svom djetetu nikad ne smiješ reći „ne“, nego samo da ćeš biti pre­dana majka koja će dopustiti stvarnosti da ti pokaže koji tvoji postupci bude najbolje u tvom djetetu, a koje bi postupke, misli ili osjećaje mogla promijeniti.

Ključna stvar u odgoju je pokušati otkriti što tvom djetetu treba da se razvije u zdravo biće, a ne zadovoljavati sve njegove trenutačne potrebe jer ne smije dijete određivati kako će ga se odgajati. Bake redovito upadnu u tu klopku pa ništa ne žele braniti „svojim prekrasnim anđelčićima“, ali tako će prije postati mali vragovi jer će misliti da sve uvijek treba biti po njihovu.

Umjesto da ti njima uvijek namećeš svoju volju ili da stalno dopuštaš njima da nameću svoju, najzrelije je pustiti životu da ti pokaže što je doista najmudrije. Prati rasplet određene situacije i razmisli jesi li svojim postupkom djetetu osigurala najljepše moguće životno naslijeđe. Ako jesi, proslavi svoj uspjeh i mudrost i nastavi se tako ponašati, a ako nisi, pokušaj promijeniti svoje ponašanje i uvjerenja o tome kako trebaš odgajati svoju djecu.

I nemoj biti prestroga prema sebi jer ćeš sigurno raditi pogreš­ke, ali umjesto tvrdoglavog zamjeranja sebi, bolje je da tvrdo­glavo i uporno tražiš rješenje kako to promijeniti u sljedećoj sličnoj situaciji. To će ti pomoći da budeš najbolja moguća majka što možeš biti.

O knjizi Umjetnost života

Šimlešina knjiga Umjetnost života izašla je u izdanju Knjižare Ljevak u ožujku 2015. Poznati autor u ovoj knjizi otkriva kako prepoznati umjetnost života, pogotovo znajući da mnogi moraju biti umjetnici u pukom preživljavanju, na što sve u životu možemo utjecati i kako otkriti i živjeti svoju misiju. U osam poglavlja Šimleša govori o svetosti života, ljubavi, obitelji, Bogu, zdravom razumu i o tome kako postati životni umjetnik. Piše o ključnim životnim idejama objašnjavajući kako se možemo igrati u životu, ali ne i poigravati s njime budući da je život svet. Jedna od najvažnijih ideja ove knjige jest da smo pravo voljeti i biti voljeni stekli rođenjem. To pravo nitko nam ne može oduzeti pa autor u knjizi objašnjava kako možemo privući ljubav koju zaslužujemo. Cijena knjige mekog uveza je 99, a tvrdog 139 kuna.

Tekst: Bruno Šimleša: Umjetnost života, Knjižara Ljevak

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije