Novorođenčad dolazi na svijet bez zubića, uglavnom. No postoje rijetki slučajevi kada se u malenim ustima pojavi neki zubić, a to je jedna beba na 2000 rođenih.

Rođenje bebe s natalnim zubićem zabilježeno je i u Hrvatskoj, i to u Općoj bolnici Požega. Naime, prije dva mjeseca ondje je rođen dječak s jednim natalnim zubićem u donjoj čeljusti.

Mama, koja je željela ostati anonimna, za SB Online, ispričala je kako joj sestre nisu vjerovale kad je rekla da njezin sinčić ima zub, ali je, kasnije, to potvrdila i liječnica na pedijatrijskom pregledu.

beba na pregledu
Shutterstock 

Zubići s kojima se bebe rode nazivaju se još i natalni zubi, a od mliječnih se razlikuju čvrstoćom, jačinom korijena i bojom. Najčešće su ‘rasuti’, bezbojni i puno slabijeg korijena nego mliječni zubići koje beba dobiva tijekom svoje prve godine života. Pojava ovih zubića ne ukazuje na ozbiljnije zdravstvene probleme, ali mami može stvarati poteškoće kod dojenja. No kako je korijen ovakvih zubića slab, postoji opasnost od ispadanja zubića, što je ujedno i potencijalna opasnost od gušenja.