Roditeljstvo utječe na prijateljstvo i može vam se činiti da vaša prijateljica odjednom priča sasvim drugi jezik i nije ni blizu ona stara, otkako je postala mama. To je djelomično istina jer majčinstvo zaista mijenja strukturu mozga, a potrebno je i vrijeme da se žena navikne na novu sebe i ulogu koja donosi toliko toga. Iako se prijateljstvo može promijeniti, ono ne mora završiti s dolaskom djece. Neka se prijateljstva još više učvrste, no potrebno je obostranog razumijevanja i strpljenja. Mama Fiona podijelila je za BellyBelly portal što bi roditelji željeli da njihovi prijatelji bez djece znaju.


Još vas uvijek volimo

Ne sumnjajte u našu ljubav. I dalje ste nam jednako važni kao i prije. Podsjećate nas na predivne trenutke zajedničkog odrastanja i druženja. Čak i ako ne nalazimo vremena da vam to dovoljno često govorimo, znajte da je istina.

Želimo vas češće zvati, ali ne stižemo

Najradije bi se zavalili u fotelju, uzeli šalicu čaja i nazvali vas da u miru možemo pričati o svemu i svačemu. Želimo čuti sve novosti i zanimljivosti, ali ne možemo. Vjerojatno će, čim se javite, beba početi plakati ili će trebati presvlačenje. Morat ćemo vas prekidati i to će vas frustrirati, kao i nas. Jedva čekamo da djeca budu dovoljno velika da se možemo češće čuti.

Malo smo ljubomorni na vas

Život s djecom je predivan. Srce ti naraste toliko da ne možeš vjerovati da je to moguće. Uživamo provoditi vrijeme s bebom, ali to ne znači da nismo pomalo ljubomorni na vaš život bez djece i na slobodu koju imate. I mi bismo rado pogledali dobru predstavu, otišli na koncert i druženje i samo se malo odmorili od svega.

Želimo čuti što se događa u vašem životu

To što smo ponekad ljubomorni ne znači da ne želimo čuti sve što se događa u vašem životu. Želimo slušati o vašim putovanjima, izlascima i poslu. Dijelite s nama informacije koje ste nam davali i prije djece.

žene pričaju
Shutterstock 

Naša djeca ovise o nama

Znamo da vam nedostajemo jer i vi nedostajete nama, no naša nas djeca zaista trebaju stalno sada. Ne znaju sama jesti, okupati se ni promijeniti pelenu. Neće zauvijek biti ovako, ali zada ih ne možemo prepustiti nekome ili samima sebi. Možda vas izluđuje što ih vodimo uvijek sa sobom, ali ili su s nama, ili ne možemo izaći.

Pomažete nam da se osjećamo svojima

Lako se izgubiti u roditeljstvu. Kad si cijelo vrijeme fokusiran na tuđe potrebe, zaboraviš ponekad tko si i što želiš. Teško je ostati dosljedan sebi kad nemaš previše vremena za posvetiti se stvarima koje voliš. No kad god se to dogodi, znamo da će nekoliko sati s vama biti dovoljno da se opet osjećamo svoji. Neizmjerno smo vam zahvalni na tome.

Želimo da ste dio života naše djece

Obožavamo biti vaši prijatelji i zato želimo da vas i naša djeca imaju u svom životu. Želimo da vas vide kao što vas mi vidimo i da uživaju s vama. Zato, molim vas, dolazite na njihove rođendanske proslave, nađite vremena da budete s njima i da razvijete odnos. Puno nam to znači i znamo koliko će biti sretni ako vas imaju uza sebe.