Sve češći odabir roditelja su dječje igraonice, koje nude razne mogućnosti: od najma adekvatnog prostora s animatorom ili bez njega, posebno zanimljivog obiteljima čiji malen broj kvadrata stana čini proslavu kod kuće neizvedivim pothvatom, pa sve do proslava po principu “ključ u ruke”: pobrinu se za sve, od pozivnica, prikladnog prostora, hrane, pića i ukrasa, do igara i aktivnosti prikladnih prigodi i uzrastu djece, sve pod stručnim vodstvom iskusnih odgajatelja. Vama ostaje samo da sastavite popis uzvanika i obavite uplatu.

Nema užurbanih nabavki, pospremanja prije i pogotovo poslije zabave, čišćenja tepiha, pranja posuđa...

Odličan izbor za roditelje koji nemaju vremena ili prostora za proslavu kod kuće. No mnogi roditelji ipak odabiru tradicionalnu proslavu u kućnom okruženju. Razloga je više. Sama organizacija proslave, osmišljavanje događaja, izrada ukrasa i pozivnica... sve to čini rođendan posebnim danom vama i vašem djetetu. Obitelj je zajedno, okupljena i zaposlena pripremama, dan je ispunjen veselim uzbuđenjem, a vaš mali slavljenik osjeća se važan i poseban. Nije li to bit proslave? Ako smo vas uspjeli ohrabriti, nećemo stati na tome.

Pomoći ćemo vam kratkim savjetima kako olakšati organizaciju i pripreme, tako da sav posao koji vas čeka prati vedra atmosfera, bez žurbe, zbrke i nervoze. Predlažemo vam da slijedite ovaj mali “strateški plan” i uspjeh neće izostati. Ah, da, još jedna važna napomena: uključite svoje dijete u pripreme. Ne šaljite ga baki na čuvanje kako vam ne bi smetalo. To je njegov dan, dajte da u njemu uživa potpuno.

Dat ćete mu najljepši rođendanski dar koji može zamisliti – darovat ćete mu svoje vrijeme, trud i pažnju, jednom riječju, darovat ćete mu sebe. A što može biti ljepše od toga?

kako-organizirati-djecji-rodendan

Sretan rođendan!

  1. Odaberite temu, ako proslava bude tematska, npr. gusarska, indijanska, špijunska, viteška i sl. Sve što dalje radite, uskladite s temom. Nedostaje li vam ideja, nabavite knjigu o toj temi ili potražite na našim internetskim stranicama.
  2. Odredite broj uzvanika, mjesto, dan i sat održavanja proslave. Sve to upišite na pozivnice. Zgodno je ako ih izradite sami, u skladu s temom zabave. Podijelite ih na vrijeme!
  3. Sastavite jelovnik. Ako niste pristalica menija pizza-čips-slatkiši-gotova torta, posegnite za bogatim izborom zdrave hrane. Ona također može biti ukusna, a uz to i maštovito servirana. Pogledajte naš prijedlog recepata!
  4. Kao napitkepripremite voćne sokove raznih boja i gustoća. (Nagnite praznu čašu, ulijte prvo gusti sok, pa uz njega rijetki druge boje, polako uspravite čašu - boje se neće pomiješati!) Ukrasite gusti sok tučenim slatkim vrhnjem (istucite ga sami, bit ćete sigurni da nema nezdravih dodataka). Za one kojima nedostaju gazirana pića (prepuna praznih kalorija, kofeina, umjetnih boja i sladila – zaista nam ne bi trebala nedostajati!), pomiješajte prirodni voćni sok s mineralnom vodom. Ljeti sok rashladite zaleđenim kockicama voćnog soka u koji možete prije zamrzavanja ubaciti gumene bombončiće raznih boja i oblika. Živjeli!
  5. Zapišite sve igre i pripremite rekvizite (npr. za igru “Potraga za blagom” pripremite sitne darove za pobjednike i utješne za one koji nisu bili najbrži, pa nacrtajte kartu blaga, ispišite papiriće sa zagonetkama koje će voditi tragače do blaga i sakrijte darove na vrijeme).
  6. Sastavite popis potrebnih namirnica i ukrasa, te obavite kupnju dan prije.
  7. Tortu je također dobro ispeći dan prije, ako je sami pečete (ili je naručite dovoljno rano!). Radite li je sami, to vam daje slobodu da je oblikujete i ukrasite što maštovitije, opet u skladu s odabranom temom (npr. gusarski brod) ili prema djetetovu najdražem liku ili igrački (npr. zec ili automobil).
  8. Za sam dan proslave ostavite što manje poslova – svi ćete biti uzbuđeni, pa je bolje da što više stvari bude unaprijed dovršeno. Pospremite stan, odaberite odjeću za sve ukućane, maknite lomljive ukrasne predmete, skupi tepih i sl. da smanjite potencijalnu štetu. Najsigurnije je odijeliti prostoriju za jelo od one za igranje. Dakle, u kuhinji servirajte jela, u sobi pripremite igre i igračke. Napomenite malim gostima da se hrana i piće ne nose po kući. Bez brige, neće se ljutiti.

Tekst: preuzet s www.vodiczaroditelje.com.hr

Foto: Profimedia