Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što učiniti kad niste srodna duša sa svekrom ili svekrvom?

Kad su odnosi s roditeljima supružnika ili partnera s kojim imate djecu više nego kompleksni, ne preostaje vam drugo nego živjeti s tim, i to na što bezbolniji mogući način

 svekar i snaha

Osim što vas dijeli generacijski jaz, tu su očito i različiti svetonazori, način života i ono oko čega se najviše lome koplja, odgoj djece, koja su vaša djeca, ali su njihova unučad te je 'normalno' da i oni imaju pravo reći koju pametnu.

Kako bismo počeli ovu temu koja je živa i na stolu među već generacijama, prenosimo iskustvo jedne mame koja je o ovoj problematici progovorila za portal Kidspot, a iako je mjesto događanja SAD, možda možete sličnosti pronaći i s našim podnebljem i kuturom.

Dakle, Sarah je prvi neugodan kontakt sa svojim svekrom imala nekoliko sati nakon što je carskim rezom rodila svoje prvo dijete, kćerkicu Abigail. Kako se svekar očito nije složio s načinom na koji je Sarah rodila, ušavši u njezinu bolničku sobu, rekao je: ‘Bila si prelijena da bi tiskala, je l'?

'Bila sam iscrpljena od višesatnog porođaja koji je okončan carskim rezom. Sjedila sam na krevetu i gledala ga kako drži Abi u rukama te joj se osmjehuje. Taj divan trenutak je uništio kad me pogledao i rekao tu groznu, optužujuću rečenicu', ispričala je Sarah za Kidspot.

No, to je bio samo početak. Kako je vrijeme odmicalo, njihovi su odnosi postajali teži, a razlika u mišljenjima očitovala se pri svakom susretu. Posjećivali su se sve rjeđe, a ni malena Abi nije željela biti u djedovoj blizini jer bi uglavnom od njega dobivala samo negativne kritike.

Na odnosima se može raditi samo ako obje strane žele promjenu, osvještavaju svoje ponašanje i međusobno se toleriraju i, svakako, ne prelaze granice lijepoga ponašanja.

  • prihvatite svoje svekrve i svekre unatoč razlikama!
  • vjerujte da vole vaše dijete i da mu žele dobro!
  • pružite podršku i ne sudite olako!
  • pokušajte ih upoznati i provesti kvalitetno vrijeme s njima!
  • razgovarajte otvoreno i slušajte što vam žele reći!

I možda ostvarite bolji i kvalitetniji odnos nego Sarah iz ove priče...

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Shutterstock

Najnovije