Zaposleni se roditelji nerijetko bore s vremenom i nemogućnosti da pažnju u potpunosti posvete poslu ili djetetu. Nešto im uvijek odvlači pažnju i njihov dan nikada nema dovoljno sati da ostvare sve što žele. Zbog toga su često rastreseni i osjećaju krivnju. Stručnjaci s portala Verywell family savjetuju kako si olakšati balansiranje roditeljstva i posla. 

Kvaliteta je važnija od količine

Većina se zaposlenih roditelja brine da ne provodi dovoljno vremena sa svojom djecom koja su ili u vrtiću ili na čuvanju, većinu dana. Dan ne možemo produljiti, ali vrijeme koje nam je dano s djecom možemo maksimalno iskoristiti.
Umjesto da brinete o tome koliko malo vremena provodite s djecom, fokusirajte se na zajedničke trenutke i uživajte u njima maksimalno. Budite prisutni kad ste zajedno i to će biti dovoljno.

Još jedan način da se riješite nepotrebnog stresa je da postavite što jasnije granice između vašeg poslovnog i privatnog života. Za početak se oduprite potrebi da stalno budete prisutni na mailu ili službenom mobitelu, nakon radnog vremena.
Isto vrijedi i za granice za vrijeme posla. Svaku privatnu aktivnost koja nije nužna, odlazak stomatologu, izradu kolača za dan škole ili nešto slično, ne dogovarajte u vrijeme radnog vremena, čak i ako radite kao freelancer ili kod kuće. 

Znajte svoje prioritete

Važno je osvijestiti obiteljske vrijednosti kako biste u svakom trenutku znali svoje prioritete, ono što vam je najvažnije i što nećete propustiti. Iako društvene mreže mogu stvoriti sliku savršene žene, majke i poduzetnice, to nas ne bi trebalo opterećivati jer realnost traži drugačiju preraspodjelu uloga. Naši prioriteti određuju tijek svih događanja, privatnih i poslovnih.

Ne trebate raditi puno, ali pokušajte raditi pametno. Predvidite veće projekte i obaveze te se na njih na vrijeme pripremajte. Naučite delegirati stvari i na poslu i kod kuće. Postavite modele koji najviše podržavaju vaše vrijednosti i naučite tražiti i prihvatiti pomoć kad je trebate.