Beograđani Anja Vuković i Strahinja Tanasković prije nekoliko su godina napustili svoje stalne poslove i standardan način života te započeli nomadski život, u pratnji svog psa. Kamperom su obišli mnoge zemlje, a prije godinu i pol dana postali su roditelji blizanaca, udomili još jednog psa i svoja putovanja nastavili u proširenom sastavu. 

Žive i rade na kotačima

Anja i Strahinja stoje iza Whatifness koncepta, pokreta bez razmišljanja, kojeg na Instagramu prati malo manje od 50 000 ljudi. Svoje avanture redovito dijele s pratiteljima, a njihova je priča počela slučajno, kad su preko Facebook stranice za pronalazak poslova digitalnim nomadima, dobili kratki posao u Portugalu. Poslodavac im nije mogao platiti pa im je ponudio da, dok rade za njega, spavaju u njegovom preuređenom kombiju, na predivnoj litici koja gleda na ocean.

– Tad smo se zaljubili u ovaj način putovanja. Shvatili smo da ovako putujući, ne bismo trebali plaćati smještaj i tako bi nam putovanje bilo dostupnije. Morali smo se odreći, za nas marginalnih stvari, kao što su pećnica i svakodnevno tuširanje, ali dobili smo predivna prostranstva zauzvrat. Nismo mogli bez našeg jazavčara Šnjura pa je postao pratitelj svakog našeg putovanja. – govori Strahinja za Furaj.ba.

Anja i Strahinja sada rade kao freelanceri, stvaraju sadržaj za različite klijente, a određene tvrtke ponekad sponzoriraju njihova putovanja ili uređenja vozila.

S bebama i psima na put oko svijeta

Putovali su od Kambodže do Kube, po Grčkoj, Italiji, Portugalu, Srbiji, Crnoj Gori, a nedavno su obišli i Englesku.
Prije godinu i pol dana postali su roditelji blizanaca, Ade i Ognjena, a udomili su još jednog psa.

Mislimo da su se naši roditelji potajno nadali da ćemo sada, kad smo dobili djecu, život u kombiju zamijeniti za onaj u „pravoj“ kući, ali djeca vole prirodu i vole biti uz svoje roditelje koji su sretni tako da nećemo ništa posebno mijenjati, samo ćemo uzeti veće vozilo. – komentirala je Anja za Telegraf.rs. 

Manjak komfora koji nije za svakoga

Nekima ovaj stil života zvuči nezamislivo, drugima se čini idealnim, no Anja i Strahinja otvoreno govore i o teškim trenucima ovakvog odabira.

– Ponekad zna biti baš teško. Komfor je definitivno smanjen i ovo nije za svakoga. Ovakav je život idealan za one koji rado mijenjaju malu kvadraturu za nepregledna prostranstva koja mogu nazivati svojim dvorištem. – slažu se Ana i Strahinja koji
su nedavno potpuno preuredili stari autobus i pretvorili ga u pokretnu kuću, a sami su izgradili kućicu u kojoj borave kada nisu na putu.

Djeca su usporila njihov tempo, sada biraju destinacije na kojima će se dulje zadržati, no smatraju da je za njihovu djecu dobro da odrastaju upoznavajući različite dijelove svijeta, ljude, kulture i običaje.