Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na put s malom bebom? Bez žurbe i nervoze!

Velike vrućine, dulja putovanja, jako sunce i klima-uređaji ljetna su svakodnevica. N,o ako imate malu bebu, tim stvarima morate obratiti posebnu pozornost kako bi vaši mališani bili sigurni, zdravi i zaštićeni

Kako danas većina ljudi putuje automobilom, dobro je na put krenuti bez žurbe i zadanih rokova. Opustite se, na odmoru ste i vaše vam odredište neće pobjeći.

Sigurnost

Na putu je najvažnije pitanje sigurnosti bebe. Tijekom duljih putovanja automobilom jako mala beba mora biti u fiksiranoj ležaljci, ne sjedalici. Naime, sjedalica zahtijeva napor mišića trupa i ramena, pa su moguće neželjene posljedice ako beba nije dovoljno čvrsta.

Pazite na to da krenete rano ujutro kako biste izbjegli najveće vrućine i gužve na cesti. Ako u automobilu imate klimu (što je poželjno), temperatura treba biti samo pet ili šest stupnjeva niža nego vani kako ne bi bilo prevelike razlike između temperature u automobilu i okoline te opasnoga toplotnog šoka za bebu kada izađete iz automobila. Preporučljivo je tridesetak minuta prije dolaska na odredište potpuno isključiti klimu kako bi se beba aklimatizirala prije izlaska iz klimatiziranog automobila na vrućinu.

Zaštita

Na stakla obvezno morate staviti zaštitu kako biste dijete zaštitili od UV zračenja, a ne zaboravite kožu bebe zaštititi i kremom s visokim zaštitnim faktorom. Tijekom putovanja povremeno otvarajte prozore u automobilu kako bi u njemu cijelo vrijeme bio svjež zrak.

Odjeća

Bebu tijekom putovanja treba prikladno odjenuti. Malim je bebama potreban jedan sloj više nego vama, s tim da vodite računa o tome da je bodi bebino donje rublje. Tijekom puta svakako treba osigurati stanke za hranjenje, presvlačenje i odmor. Napravite pauzu svakih sat vremena.

Hrana

Ako dojite, imate idealnu hranu za putovanja! Nadomjesno mlijeko treba prirediti neposredno prije hranjenja, kako bi se izbjegla mogućnost crijevne infekcije ili kiseljenje mlijeka zbog vrućina. Ako beba jede kašice, za putovanje su najbolje gotove, tvorničke, sterilizirane bočice. Ako možete, pohranite ih u putnom hladnjaku, ali ih prije konzumacije izvadite i pričekajte da postignu sobnu temperaturu. Sve što mislite da će vam biti potrebno na putu neka vam bude pri ruci − pelene, hrana, tekućina, omiljena igračka…

Vožnja

U vožnji izbjegavajte nagle promjene brzine, nagla kočenja, prebrzo ulaženje u zavoje − jer to može izazvati povraćanje i kod malih beba. Male bebe mogu putovati i avionom. Mogu sjediti u krilu roditelja, propisno zavezane, a svakako je na putovanje avionom potrebno ponijeti kapi fiziološke otopine za nos za slučaj da od razlike tlakova beba osjeti bolove u ušima.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Najnovije