Običaji koji se vezuju uz bebin dolazak na svijet nisu svuda isti, odnosno razlikuju se u cijelom svijetu. Donosimo vam neobične tradicije zastupljene u različitim narodima.

Nigerija

U Nigeriji bake igraju veliku ulogu u životu tek rođene bebe. Kako objašnjava blogerica Tilley Creary, prvo kupanje novorođenčeta obavlja upravo baka ili čak obje bake.

“Ne mogu opisati sreću i ponos kada sam vidjela kako moja mama kupa moje sinove u njihovim prvim danima kod kuće. To je divna tradicija koju i ja planiram nastaviti.”

Trinidad i Tobago

U ovoj otočnoj zemlji u Karibima običaj je da oni koji prvi put dolaze bidjeti bebu stave novac u njenu ruku. Također, mnogi roditelji ne dozvoljavaju obitelji i prijateljima da dolaze u posjetu bebi nakon šest sati poslijepodne, jer se "beba može razboljeti od večernje rose".

Kina

Kinezi smatraju da je prvi mjesec nakon bebinog rođenja kritičan i za majku i za dijete. Iz tog razloga, majke prvih trideset dana poslije porođaja provedu u krevetu. Tijekom "zuo yue" (odmaranja), žene iz obitelji (obično majka ili svekrva) pomažu mladoj mami.

"Poslije porođaja provela sam mjesec dana u krevetu. Tijekom tog vremena svekrva mi je savjetovala što trebam činiti. Nije mi dala da se tuširam, perem zube i perem kosu, a bilo je i dosta toga što nisam smjela jesti i piti. Hladna pića i nekuhana hrana bili su zabranjeni, posebno hladna voda i voće. Ona mi je savjetovala da što više jedem riblju juhu i svinjske papke kako bih poboljšala laktaciju. Rekla mi je da mi oči djeluju umorno, te nisam smjela gledati televiziju čitati knjige", kaže gospođa Zang (32) iz provincije Henan.

Bebu i majku u prvim danima posjećuje samo najuža obitelj, dok ih ostali mogu posjetiti tek nakon mjesec dana.

Meksiko

U Latinskoj Americi postoje brojne tradicije o novorođenim bebama. Kada se beba rodi, stariji članovi obitelji pružaju mladoj mami podršku i daju joj savjete. Taj običaj se naziva "Karantena" (Cuarantena) i podrazumijeva da novopečene mame ne rade apsolutno ništa 40 dana nakon porođaja. Naime, žene iz obitelji dolaze u kuću, brinu o domaćinstvu, kuhaju ručak, pa mama ima vremena povratiti snagu i postati spremna da se posveti bebi.

Irska

Bračni parovi u Irskoj čuvaju prvi kat svadbene torte sve dok ne dobiju dijete. Tada mrvice torte pospu po bebinoj glavi kao simbol dugog i sretnog života.

Bali

Na indonezijskom otoku obitelji čekaju da beba napuni tri mjeseca kako bi organizirale slavlje. Tradicija kaže da je beba u potpunosti spremna i dovoljno razvijena s tri mjeseca, pa njena stopala ne bi trebala doticati zemlju do tada. Smatra se da su bebe u prvim danima života još uvijek povezane sa svojim svetim duhom i tek kada su stare 105 dana spremne su dodirnuti tlo i upoznati se s Majkom Prirodom.

Indijanska plemena

U indijanskim plemenima postoje različiti običaji koji se razlikuju od plemena do plemena. Hopi narod, šošonsko pleme nastanjeno na području rezervata Hopi u sjeveroistočnoj Arizoni, svoje bebe ne izlaže sunčevoj svjetlosti prvih 19 dana. Nakon toga, na ceremoniji imenovanja koja se organizira u svitanje, bebu kupa baka u mješavini vode i kukuruznog brašna. Tete također sudjeluju, donose darove i predlažu imena za bebu. Baka bira jedno od imena i upoznaje bebu sa suncem koje je već izašlo. Nakon toga organizira se veliko slavlje.

Indija

U nekim dijelovima Indije, tradicija nalaže da se bebi ne kupuje nova garderoba, već da je ona nasljeđuje od ostalih članova obitelji. Na taj način beba dobiva pozitivnu energiju svoje obitelji i usvaja obiteljske vrijednosti.

Sjeverna Koreja

Majke u Sjevernoj Koreji tri tjedna od porođaja jedu juhu od algi (miyuk gook) koja pomaže pri pročišćavanju krvi nakon porođaja.

“To je jedan od najzdravijih i najhranjivijih obroka koji obiluje vitaminima i pomaže mamama da proizvode mlijeko i da se brže oporave od porođaja”, objašnjava Hana Chang iz Sjeverne Koreje.

Djeca jedu juhu za svaki svoj rođendan kao podsjetnik na dan kada su došli na svijet, ali i to kroz što su njihove majke prošle tijekom porođaja.

Novi Zeland

U Maori kulturi trudnoća se smatra zaista posebnim iskustvom. Vjeruje se da mama i beba moraju mirovati i odmarati tijekom cijele trudnoće, jer je beba još u trbuhu vrlo svjesna svoje okoline i stresa.

Zanimljivo je i to da Maori posteljicu, koja nas hrani dok smo još nerođena bića, zovu "whenua", što je istovremeno i naziv za zemlju. Nakon rođenja oni je spaljuju, čime simbolički jačaju povezanost ljudi s majkom zemljom.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia