Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA BEBE SIGURNO UŽIVAJU U MORSKIM RADOSTIMA? Savjeti za bezbrižno i zabavno plivanje s najmlađima

Autor Jelena Pervan

Iako vrijeme pravih lekcija plivanja dolazi tek nakon prve godine, postoje načini da i bebe sigurno uživaju u vodenim radostima.

 beba u moru Izvor: Shutterstock

Učenje plivanja ne preporučuje se prije djetetovog prvog rođendana pa i kasnije, no druženja u vodi ili moru s bebama mogu biti dobra prilika da se dijete polako krene privikavati na ovo iskustvo. Magazin Parents objašnjava na što sve treba obratiti pozornost prilikom bebina upoznavanja s plivanjem.

Započnite u kadi

Prvi doticaji s vodom događaju se za vrijeme bebina kupanja pa, umjesto da bebu kupate u njezinoj kadi, možete zajedno ući pod tuš ili u veliku kadu te je polagano polijevati vodom, dopustiti joj da nogama i rukama istražuje vodu dok je cijelo vrijeme držite.

 beba u kadi Izvor: Shutterstock

Bebu nikako ne ispuštajte iz ruku i dajte joj do znanja da je sigurna uz vas. Pratite njezine reakcije i ako primijetite da joj je nelagodno, ne forsirajte. Možde će joj odgovarati mokre noge, ali neće odmah biti spremna smočiti ostatak tijela.

Temperatura vode treba biti optimalna, kao i voda u kojoj inače tuširate dijete.

Osluškujte bebine reakcije i ne žurite

Bilo da ste u kadi, bazenu ili moru, prilagodite kupanje bebinom rasporedu. Vodite računa o tome da je beba nahranjena i naspavana jer bi je u suprotnom promjena temperature i kontakt s vodom mogao uznemiriti.

 beba u moru Izvor: Shutterstock

Neke bebe odmah prihvaćaju vodu, a nekima treba vremena. Ako vaša beba krene plakati ili negodovati, odgodite kupanje za kasnije. Bolje je pričekati nego djetetu stvoriti traumu.

Polagano ulazite u vodu i bebu pripremite tako što ćete joj lagano rukama smočiti stopala, zatim i ruke. Nakon što se tijelo počelo privikavati na temperaturu, postepeno smočite i ostatak bebina tijela, a glava u svakom trenutku ostaje na površini.

Vrijeme za istraživanje i igru

Neka kupanje s bebom bude vrijeme za igru u novom okruženju. Povlačite bebine noge po vodi da osjeti njezinu težinu i pruži joj otpor.

Bacite lopticu ili neku drugu plutajuću igračku malo dalje od bebe pa je motivirajte da aktivira ruke i noge kako bi došla do igračke, dok je vi cijelo vrijeme držite.

Boravak u vodi odlično je vrijeme za tummy time aktivnosti pa bebu možete postaviti na pjenastu plutajuću podlogu i lagano je voziti po vodi, dok beba podiže glavu i vježba mišiće.

Možda će vas zanimati

Najnovije