Za buduće mame pravo je zadovoljstvo planiranje, biranje, a za mnoge i kupnja stvarčica potrebnih njihovim bebama. Ako zbog nepredviđenih okolnosti vezanih uz trudnoću buduća mama ne stigne kupiti sve što treba, onda potrebne stvari može kupiti tata, ali i bake, djedovi, kumovi... Bez obzira na to tko nabavlja, važno je sve za bebu prvo dobro oprati i isprati, po potrebi izglačati i spremiti na čisto mjesto. Sve što se prvi put događa s bebom, nosi veliko uzbuđenje, pa tako i prvo kupanje. Običaj je da vam u prvom kupanju pomaže patronažna sestra ili netko od iskusnih osoba kako biste izbjegli početničke pogreške. Važno je da baš ta prva kupanja bebe prođu što je moguće bolje jer o njima često ovisi koliko će dijete voljeti vodu i kupanje. Za početak, evo što vam je sve potrebno za bebino kupanje. Dobro je sve imati na jednom mjestu, nadohvat ruke.

Sigurno kupanje

Sigurno kupanje bebe podrazumijeva pravilo od kojeg se ni u kom slučaju ne odstupa: bebu nikada ne smijete ostaviti samu! Čak ni na trenutak, kada nešto želite dohvatiti, a posebno ne ako zvoni telefon ili zvono na vratima. Ako morate reagirati, onda obvezno ponesite bebu ili je ostavite na sigurnom mjestu (primjerice u krevetiću).

Pravilno držanje bebe

Tijekom kupanja vjerojatno ćete se koristiti nedominantnom rukom za pridržavanje bebine glave i dijela njenih leđa (dakle, ako ste dešnjak, bebinu ćete glavicu pridržavati lijevom rukom). Držeći bebu straga i ispod glavice, činite da se osjeća sigurno, a drugom rukom možete slobodno prati ostale dijelove njenog tijela. Kada završite, bebu isperite unaprijed pripremljenom čistom toplom vodom.

Od glave do pete

Prvo obrišite bebino lice čistim mokrim ručnikom (trljačicom) koji služi samo za to. Uglom ručnika obrišite vanjski dio ušne školjke i dio iza uha. Kosu joj ne trebate prati prilikom svakog kupanja, a kada to činite, na dlan stavite malu količinu blagoga dječjeg šampona i protrljajte pjenu po kosici. Prilikom ispiranja, nagnite bebu unatrag, kako biste joj zaštitili oči i uši od pjene, odnosno sapunice i dobro je isperite. Ne zaboravite razdvojiti i oprati svaki nabor na bebinu vratu, kao i pazuha i prepone.

Upotreba sapuna ili ulja

Ako se koristite sapunom, izaberite neki vrlo blag i prirodan. Stavite malu količinu sapunice na dlan ili na trljačicu i nježno trljajte tijelo bebe od vrata prema dolje. Sapun držite na sigurnom mjestu kako biste izbjegli moguće klizanje. Nakon što nasapunate bebine ručice, brzo ih isperite. Tako ćete spriječiti da joj sapunica uđe u oči – ako ih odluči protrljati. Oprez je potreban i zbog toga što bi  beba mogla poželjeti ruke staviti u usta. Umjesto sapuna mnogi savjetuju svega nekoliko kapi  maslinova ili bademova ulja, ako je moguće što bolje kvalitete i sigurnog podrijetla. No ako se  koristite i samo običnom čistom vodom, također nećete pogriješiti jer bebe zapravo nisu prljave i  imaju prirodnu kiselu zaštitu kože koju ne treba narušavati agresivnim sredstvima za pranje.

Učestalost kupanja

Temperatura zraka prostorije u kojoj kupate bebu neka bude između 22 i 25 stupnjeva. Prije nego što bebu stavite u kadicu, napunite je do trećine toplom vodom, čija je temperatura oko 37  stupnjeva. Neke kadice čak imaju oznaku dokle se ulijeva voda. U svakom slučaju, nije dobro da vode bude premalo ili previše. Naime, ako je vode malo, dijelovi tijela koji nisu pod vodom hlade se, a ako je ima previše, teže se održava bebina glavica iznad površine vode. Dovoljno je da se bebe kupaju od dva do tri puta na tjedan, a zimi jednom. Kada počne dohrana, bit će više razloga za pranje jer bebe jedu vrlo nespretno pa hrane ima i u kosi i u ušima. Puzanjem se istražuju sve dostupne površine, bile čiste ili prljave. U tom razdoblju odrastanja potrebno je pojačati higijenu, ali ni tada ne treba pretjerivati s uporabom neprimjerenih kupki ili šampona. Dnevno je dovoljno oprati samo glavu, lice, pelensko područje i nabore kože.

Higijena spolnih organa

Nikada ne perite bebine genitalije pjenom za kupanje ili kupkom zato što to može iritirati sluznicu, što povećava mogućnost infekcije. Za usporedbu, to je isto kao kada biste oči prali sapunicom.

DJEVOJČICE

Kod djevojčica je normalno da se iz vagine pojavi bijeli sekret, takozvano bijelo pranje novorođenčeta. U svakom slučaju, vaginu treba brisati vaticom koja je obilno natopljena toplom vodom, i to sprijeda prema natrag (jedan potez – jedna vatica), to jest od vrha vagine prema stražnjici. U suprotnom bi se bakterije iz crijeva mogle prenijeti u vaginu, a poznato je da novorođenčad nema još razvijen sustav zaštite od infekcija. Ako se kod djevojčice pojavi žućkasto-zelenkasti sekret neugodna mirisa, potrebno je zatražiti savjet pedijatra. Ako se iz vagine pojavi slabo krvarenje ili ostane trag krvi na peleni, nemojte se zabrinuti – to je normalna pojava, samo u slučaju obilnijeg krvarenja treba zatražiti pomoć pedijatra.

DJEČACI

Kod muške djece kožicu koja prekriva glavić penisa možete povlačiti samo koliko je potrebno da se izbriše bijela naslaga, takozvana smegma, koja je normalna pojava. Dječaci do dvije godine imaju fiziološku fimozu (kožica se ne može prevući preko glavića penisa), pa prilikom kupanja povlačite kožicu onoliko koliko ide. To područje isperite toplom vodom i kožicu vratite natrag. Ako se beba pokakala, kod presvlačenja je najbolje zaprljane dijelove, kao i spolne organe, izvana dobro oprati toplom vodom i sapunom.

Brisanje i utopljavanje

Nitko ne voli izaći iz tople vode ili ispod toplog tuša u hladan prostor. Zbog takve neugodnosti, bebe glasno “negoduju” plačem. Zato pripremite velik topao ručnik kojim ćete umotati bebu. Dobro dođu i ručnici s kapuljačom. Koristite se samo onima koji se pokažu kao najpraktičniji, koji su mekani, dobro upijaju i nježni su na dodir. Ako ručnik služi kao podloga na koju ćete staviti okupano dijete, trebat će vam još jedan ručnik za sušenje. Dok je beba umotana u topli ručnik, treba joj obrisati oči tupferom od vate namočenim u toplu vodu, i to od izvana prema unutra (jedan tupfer – jedno oko). Uho možete čistiti specijalnim štapićima, dizajniranim tako da ne mogu oštetiti slušni kanal.

Mazanje kremicom

Namažite pelensko područje slijedeći pravilo “što manje, to bolje”. Potom bebu povijte u pelenu, odjenite joj odgovarajuću pamučnu odjeću, stavite kapicu na glavu – do prvog hranjenja. Ako ima mnogo kose, osušite je sušilom za kosu vodeći računa da topao zrak ne dopire preblizu bebinoj koži te da je ne prestrašite naglim paljenjem sušila.

Napisala: Anđelka Kotević, viša medicinska sestra

Foto: Profimedia