Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TJERATE IH DA JEDU I KADA NISU GLADNI? 10 stvari na koje nikada ne biste trebali prisiljavati djecu

Autor Sanja Matasić

Doznajte na koje stvari nikako ne biste trebali prisiljavati dijete prema Montessori stručnjacima.

 mama uvjerava dijete Izvor: Shutterstock

Kao roditelji, znamo ili pretpostavljamo što je dobro za našu djecu i koje su životne vrijednosti koje im želimo ugraditi odgojem. No kada nas uhvati panika i ne znamo na koji način ih više uvjeriti da isprave svoje ponašanje, pa mislimo kako je sve propalo i odlazi u vjetar, počinjemo primjenjivati neke metode koja su u konačnici kontraproduktivne.

S druge strane, sami se nađemo u nekim životnim okolnostima kada reagiramo pogrešno, zapravo suprotno od onoga što ih sami želimo naučiti, a djeca upijaju kao spužve. Stoga, evo na koje stvari nikako ne biste trebali tjerati dijete.

1. Da laže za vas. Jer laganje je, očito, pogrešno. Ako vas mama zove na mobitel, a vi baš niste raspoloženi za razgovor, lako upadate u kušnju da svome petogodišnjaku kažete da se javi i kaže baki kako ste izašli do dućana. No vaše dijete primjećuje da ne vidite ništa loše u laganju pa će ga prihvatiti kao obrazac svoga ponašanja. I tako će se izviještiti u laganju da nećete niti primijetiti da to čini svakodnevno.

2. Da jede ako nije gladno. Da, liječnici smatraju da djeca trebaju imati tri glavna obroka dnevno ili pet manjih obroka, ali svako je dijete drugačije. Ne bojte se, vaše dijete neće umrijeti od gladi ako na raspolaganju ima hrane. Ako dijete tjerate da jede kada nije gladno, moglo bi imati dugoročne posljedice, kao što je neki poremećaj s hranjenjem.

3. Da bude ono što nije. Ako je vaše dijete sramežljivo, prihvatite njegovu sramežljivost. Nemojte ga prisiljavati da bude druželjubivo ako se doista želi družiti samo s jednim prijateljem i ostala ga djeca ne zanimaju. Isto vrijedi i za male društvenjake. Ako stalno želi biti okruženo drugom djecom, dopustite mu da uživa u druženjima koliko je u vašoj mogućnosti.

4. Da se ispričava iako ne zna što je pogriješilo. Kada se u parkiću vaše dijete posvađa sa svojim vršnjakom, nemojte ga prisiljavati da se ispričava ako samo ne vidi da je bilo u krivu. Prvo odvojite vrijeme da mu objasnite što se dogodilo i zbog čega bi mu trebalo biti žao.

 na koje stvari ne trebate prisiljavati djecu Izvor: Shutterstock

5. Da pozdravlja nepoznate ljude. Ako se dijete ne osjeća ugodno kada ga pozdravi nepoznata osoba i ne želi joj uzvratiti pozdrav, to je u redu. Vaše dijete nije nepristojno niti bezobrazno, nego samo ne želi nekoga pustiti u svoj intimni prostor.

6. Da spava u svome krevetu ako nije spremno na to. Djeca se odlučuju za promjene kada spontano budu spremna za njih, stoga nije dobro inzistirati niti na samostalnom spavanju. Priznajte, jeste li ikad vidjeli nekog 10-godišnjaka da spava s mamom ili tatom? Kako odrastaju i razvijaju se, djeca spontano traže svoju privatnost i autonomiju i tako je sa svim promjenama.

7. Da se druži s djecom koja mu se ne sviđaju. Čak i ako ste vi najbolji prijatelji s roditeljima navedenog djeteta. Vaše je dijete osoba i ono ima pravo odabrati koje joj se osobe sviđaju, a koje ne, osobe koje će mu postati prijatelji, a koje neće, baš kao i vi.

8. Da ide na dijetu. Postoje djeca koja imaju problema s pretilošću, ali nije dobro djeci postavljati prehrambena ograničenja. Jedino što možete jest birati zdravije namirnice i pripremati zdravije obroke te svojim primjerom pokazati djetetu zdrav način života. Ako vam police nisu pune slatkiša, a hladnjak vam je pun voća i povrća, nikada nećete morati svog mališana staviti na dijetu.

 djeca jedu iz hladnjaka Izvor: Shutterstock

9. Da ustraje u aktivnostima koje je započelo. Djeca se upišu na neku aktivnost zato što se njome bave prijatelji iz vrtića ili razreda pa nakon nekog vremena žele odustati. Vama se to čini kao da im dopuštate odustajanje. No nije tako. Dopustite im pokušaj, a potom im otvorite prostor da donesu odluku. Čemu tjerati dijete da se bavi nekom aktivnošću koju mrzi. Na taj način jedino neće uspjeti otkriti svoje talente i razviti ih, nego će samo biti duboko frustrirano

10. Da prespava tamo gdje ne želi. Ako vaše dijete nije od onih koji mogu prespavati bilo gdje, pa makar to bilo kod bake i djeda, ne forsirajte. Ako želite slobodan vikend, radije neka baka i djed dođu kod vas, a vi provedite večer vani.

Možda će vas zanimati

Najnovije