Što kada doživite traumatično iskustvo prvoga poroda i strah vam uđe u kosti te u sebi morate pobijediti one najgore slutnje koje vas mogu proganjati u drugoj trudnoći? Stručnjaci savjetuju da je potrebno potražiti psihološku podršku i ući spreman i emotivno iscijeljen u drugu trudnoću.

porod
Shutterstock 

No što ako se druga trudnoća dogodi neplanirano? Tada je potrebno u sebi pronaći snagu i vjeru, proći kroz trudnoću i ponovno steći povjerenje u liječnike i prepustiti im se.

Donosimo priču mame Josipe, koja je proživjela tešku traumu tijekom prvoga poroda, a sada je pred njom i drugi porod.

‘Imam 27 godina i trudna sam drugi put. Druga trudnoća došla je potpuno neplanirano. Moja starija djevojčica ima sada 16 mjeseci, a zajedno smo proživjele veliku traumu tijekom poroda. Prva trudnoća bila je savršena, bez ikakvih mučnina i neugodnosti kroz koje mnoge trudnice prolaze. Prošla sam termin 7 dana, a navečer mi je puknuo vodenjak. Uzbuđena i nestrpljiva, žurila sam u bolnicu da napokon upoznam svoju princezu. Nisam mogla dočekati da vidim svoje malo čudo, već sam je obožavala, a nisam je niti upoznala. Porod je krenuo bez većih problema, čak mi niti trudovi još nisu bili tako bolni. A onda, najsretniji dan pretvara se u najgoru noćnu moru’, priča Josipa za srpski portal yumama.

No ono što se dogodilo, Josipa nije očekivala. Njezina je djevojčica rođena mrtva jer joj je prestalo kucati srce. ‘Moja tako mala, savršena djevojčica je rođena mrtva, bez imalo života u sebi. Tu sliku nikad više neću izbrisati iz glave. Nakon 45 minuta, dolaze liječnici da mi kažu kako je njezino malo srce nakon reanimacije ipak počelo kucati i da ona diše’, opisuje Josipa čudesan povratak u život svoje kćerkice.

Nakon ovako traumatičnog poroda, Josipa je mislila da više nikada neće ponovno ostati trudna. Druga je trudnoća došla neplanirano, a Josipa se suočila sa svojom traumom i strahovima vezanim uz porod koji je pred njom. No drugi put je odlučila roditi carskim rezom.

‘Ovog puta rekla sam da želim carski rez, o prirodnom porođaju ne želim niti razmišljati. Svi mi govore da je puno stresnije i bolnije roditi carskim rezom, da je oporavak duži i teži, ali nekako verujem da ne može biti toliko teško’, ispričala je mama Josipa.