Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USKRS OBOJEN PRIRODNIM BOJAMA: Kucnite se pisanicama i potom neka ih klinci bezbrižno jedu!

Želite pisanice obojene prirodnim bojama, a željeli biste što šareniju košaricu? Znate već za kurkumu i ljuske od luka pa vam predstavljamo još neke namirnice kojima možete obojiti jaja

 pisanice prirodne.jpg Izvor: Profimedia

Bojanje jaja za Uskrs običaj je u kojem uživa cijela obitelj, a posebice djeca. Darivanje pisanice ili kuckanje jajima (čije će zadnje puknuti i tko je pobjednik igre), dio je obiteljske tradicije koje se nećemo odreći niti ovoga Uskrsa.

Jeste li znali da su prve pisanice na ovim prostorima pronađene još u starohrvatskim grobovima, iz vremena dok kao narod još nismo ni prihvatili kršćanstvo? Je li vam poznato zašto ih bojamo, tj. što pojedina boja predstavlja? Bijela boja simbolizira čistoću, crvena Kristovu muku, zelena plodnost...

 kuckanje jajima Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

Kakogod, za djecu su pisanice simbol radosti, zajedništva i, dakako, kreativnosti. I, doista, ljuska od jajeta poput slikarskog je platna, podloga za prava umjetnička djela, a ako ih bojite prirodnim bojama, one će biti i zdrave. Pa, neka pisanice budu potpuno prirodne!

Na prirodan način možete dobiti cijelu duginu paletu, a evo i kojim namirnicama.

Za ružičaste ili crvene pisanice, koristite sok od brusnice ili cikle
Za svjetlosmeđe pisanice, upotrijebite ljuske od luka
Za plave ili ljubičaste pisanice, koristite borovnice
Za plave pisanice, upotrijebite crveni kupus
Za zelene pisanice, svježi špinat.
Za smeđe pisanice, možete koristiti kavu.
Za žute pisanice, upotrijebite kurkumu.

Postupak je uvijek isti, a za svaku boju koristite posebnu posudu. Stavite namirnicu u posudu, prelijte je vodom, a zatim dodajte jaja. Kada voda zavrije, jaja kuhajte još 20 minuta. Zatim ih izvadite iz posude, stavite u čistu staklenku i prelijte tekućinom u kojoj su se kuhala. Dodajte žlicu alkoholnog octa i ostavite jaja u tekućini najmanje 4 sata ili tijekom noći. Zatim izvadite jaja iz tekućine i ostavite ih da se osuše.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije