Recept za uskrsnu pincu koju obožavaju i mame i tate i bake i djede, a najviše djeca.
Brza i jednostavna poslastica koju možete pripremiti uoči Uskrsa, garantiramo da će vas klinci tražiti da im je radite i ostale dane u godini.
Recept je idealan za sve zaposlene majke ili očeve koje nemaju puno vremena za hranu koja zahtjeva dugu pripremu, a važno im je da njihovi mališani jedu ukusne delicije ovih blagdana.
Nekada se za ovu vrstu 'slatkog kruha' trebao odvojiti čitav dan pa se često bira kupovna 'pinca'. Ipak, ako i sebe želite podsjetiti na djetinjstvo i stvoriti blagdanski ugođaj i u svojoj kući, donosimo vam jedan jednostavni recept.
Sastojci za pincu:
- 1 kg brašna
- 3 jaja + 2 žumanjka
- 25 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)
- 1 svježi kvasac
- 25 dag masnoće (10 dag masti + 15 dag maslaca)
- 5 dl mlijeka
- prstohvat soli
Priprema pince:
1. U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u posudu i ostavite na toplom kako bi se ugrijalo.
2. Umutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno miksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.
3. Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).
4. Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.
5. Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči. Nakon toga ju ponovno umijesite i podijelite na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvan prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.
6. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.
7. U međuvremenu napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Postavite djetetu jedno pitanje i provjerite kakav ste roditelj
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke