Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripreme za Uskrs: 5 preslatkih ideja za izradu pisanica i drugih dekoracija

Zabave nikad dosta, no ove su aktivnosti korisne i za razvoj brojnih vještina kod djece vrtićke dobi

bojanje jaja za uskrs

Odgajatelji Dječjeg vrtića Čigra osmislili su pet aktivnosti koje će kod djece vrtićke dobi razvijati kreativnost, finu motoriku, predčitačke i predmatematičke vještine. Sadržaje je osmislila Martina Petrović, odgajateljica Dječjeg vrtića Čigra, u sklopu Čigrine virtualne igraonice.

Izbijeljene pisanice s porukama

Ovaj Uskrs odaberite nešto drugačije pisanice – bijele. Ako ne uspijete kupiti bijela jaja, jednostavno ih je izbijeliti. Na štednjak stavite lonac u koji su djeca prethodno natočila vodu, a vi ocat. Voda i ocat moraju biti u istom omjeru. Kada voda proključa, stvarat će se pjena. Uklonite je žlicom. Kada se jaja skuhaju i izbijele, ohladite ih i osušite. Djetetu dajte da na izbijeljeno jaje napiše poruku koju želi. Ako tek uči slova, učinite to zajedno.

Vegetarijanski zalogajčići

Dijete je lakše nagovoriti na zdrave namirnice ako mu jelo na tanjuru izgleda privlačno. U pripremi vizualno atraktivnih zalogajčića i samo može sudjelovati. Za pripremu zalogajčića nalik mrkvicama potrebni su vam: tost razrezan na trokute, sirni namaz, naribana mrkva i prokuhana brokula.

Zec od tuljaca

Čuvajte kartonske tuljce od papirnatih kuhinjskih ručnika i toaletnog papira. Vole ih svi kreativci, a posebno najmlađi. Od njih lako možete izraditi obris zeca – lice i uši. Taj obris potom možete koristiti kao pečat. Zeca umočite u neku tekuću boju, npr. temperu i nanesite otiske po papiru.

Špagom opleten uskrsni motiv

Ovaj kreativni zadatak razvija finu motoriku koja je djeci važna za učenje pisanja. Izrežite neki uskrsni motiv – jaje, mrkvu, zeca… Na njemu probušite rupice i dajte djetetu da kroz njih provlači špagu ili vunu. Na kraju vi dodajte komadić špage koji će poslužiti za vješanje dekoracija po granama. Bit će vam to jednostavan, a iznimno lijep ukras na blagdanskom stolu.

Mala škola s mrkvicama

U pripremu jela dobro je uključiti najmlađe. Zato mrkvi ovih dana dajte novu svrhu. Izrežite je na kolutiće i dajte djetetu da od njih stvara slova i slaže svoje ime ili vježba zbrajanje. Priprema ručka postat će zabavna, pogotovo ako djetetu objasnite da bi mu na takvoj maloj školi zavidio i uskrsni zeko.

Fotografije: Martina Petrović

Najnovije

Najpopularnije