Već godinama pokušavam s djecom uspješno napraviti pisanice za Uskrs, a da to bude i meni i njima zabavno i da, naravno, rezultat bude cijelo, nepopucano i lijepo ukrašeno uskršnje jaje.

djeca i uskrs
Shutterstock 

A da bi jaje bilo lijepo ukrašeno, ono treba biti skuhano tako da njegova ljuska ostane cijela. I često sam se pitala je li problem u kvaliteti jaja, temperaturi vode, stavljam li prehladna jaja (iz frižidera) u prevruću vodu. Pa sam pokušavala stavljati jaja u hladnu vodu, da se zagrijavaju zajedno s njom. I, nikad mi se nije dogodio pobjednički postotak od 80 posto cijelih jaja nakon kuhanja.

Da vam kažem nešto, u svakoj mojoj prethodno napisanoj pretpostavki ima pokoja istina, ali trebaju sve biti objedinjene u sljedećim koracima. Koji i nisu tako komplicirani.

1. Dakle, ima nešto u kvaliteti jaja. Ona trebaju biti svježa. To možete provjeriti tako da jaje uronite u čašu vode. Ako potone na dno, znači da je svježe, a ako ostane plutati, budite sigurno da je starije nego što vama treba za lijepu i cijelu pisanicu.

2. Dakle, bingo! I moja pretpostavka o temperaturnoj razlici je bila istinita. Kada jaja planirate skuhati, izvadite ih sat-dva ranije iz hladnjaka kako bi bila sobne temperature. I, da, nikada ih nemojte stavljati u vruću vodu nego u mlaku. Potom uključite štednjak.

3. Hmmm… Jeste li znali da bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih pa su i veće šanse da će puknuti tijekom kuhanja.

4. Obavezno posolite vodu i dodajte u nju žlicu alkoholnog octa. U dvije do tri litre vode ubacite dvije žlice soli i žlicu alkoholnog octa. Osim što će ova kombinacija spriječiti pucanje, lakše ćete oguliti jaja.

5. Jaja obavezno kuhajte na srednjoj temperaturi. Ne dopustite da voda jako ključa jer tada pomiče jaja pa udaraju u stijenke lonca te se povećava rizik od pucanja ljuske.