Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPOZORENJE SVIM RODITELJIMA: Dok se nije dogodilo njenom sinu, nije ni znala da može postati ozbiljni problem

Majka je upozorila sve roditelje nakon što je sa svojim djetetom naletjela na neobičan problem.

 Sindrom podvezane dlake Izvor: Screenshot Facebook

Ponekad ne možete ni pomisliti na sitnicu koja može zakomplicirati zdravlje vaše bebe.

Majka SarahWard upozorila je roditelje na rijetko stanje zbog kojeg je njezin petomjesečni sin Logan završio u vozilu Hitne pomoći. Kosa mu se zapetljala oko nožnog prsta, što je izazvalo veliki problem.

"Nisam čula za ovo dok se to nije dogodilo mom sinu. Nisam toga bila svjesna, nisam znala koliko bi to moglo biti ozbiljno", započela je majka svoju objavu na Facebooku.

Ona i suprug shvatili su da dječakov prst izgleda crvenije od ostalih, ali nisu primijetili da mu nešto smeta pa nisu paničarili. Crvenilo se pojačalo tijekom vikenda, a pojavila se i linija koja je prelazila preko sredine prstiju. Tada su shvatili da se nešto događa i da bebu treba odvesti liječniku.

 Sindrom podvezane dlake Izvor: Screenshot Facebook

"Doktor i medicinska sestra su odmah shvatili o čemu se radi, te su gotovo sat vremena pokušavali ukloniti dlačice koje su omotale prste mog sina. Uspjeli su ukloniti dio, ali nisu bili sigurni da će to riješiti problem. Poslali su nas kući i rekli da pratimo situaciju", prisjetila se Sara.

Prst je tijekom sljedećih nekoliko sati počeo oticati i poprimio ljubičastu boju. Kad su dijete ponovno odveli liječniku, shvatili su da je operacija jedino rješenje.

Stanje o kojem govori naziva se sindrom podvezane dlake.

"To se događa kada je kosa ili konac čvrsto omotan oko tijela. Obično je to prst na rukama ili nogama, ali može se dogoditi i na genitalijama", rekla je pedijatrica Sarah Holmstrom.

Najčešće se javlja kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci, najčešće na nožnom prstu, a u većini situacija operacija ipak nije potrebna.

"Ovo je upozorenje svim roditeljima! Nisam čula za to dok se to nije dogodilo mom djetetu. Pramen njegove kose bio je tako čvrsto omotan oko nožnog prsta da je prekinuo cirkulaciju. Mnogi od vas mogu misliti da je to samo kosa i da se nedogađa ništa strašno. Znam da sam i ja tako mislila. Ali pramen kose može se tako čvrsto omotati oko ekstremiteta i tada počinje oticati i sužavati to područje.

"Imali smo veliku sreću da smo uspjeli spasiti nožni prst i izbjeći operaciju", napisala je majka i dodala: "Provjerite ima li dlaka na prstima vaše bebe. Ako vidite neku omotanu oko njih, pokušajte je ukloniti čim moguće. Ako ne uspijete, a crvenilo se pogorša, odmah nazovite svog pedijatra."

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije