Fina motorika prstiju usko je vezana sa sposobnošću govora. Područja za vještinu prstiju i govor u mozgu se nalaze vrlo blizu jedno drugome i povezana su. Redovita roditeljska igra s prstima i ručnim zglobovima bebe može za oko dva mjeseca ubrzati sazrijevanje centra za govor. Inteligencija se također bolje razvija kad se ono što stoji nasuprot može i dohvatiti, a ne samo gledati. A pjesmice koje prate igre prstićima ako se još i rimuju - savršeno!

Skočibuha

Ako dođe lav, napravit će splav, ako dođe gost, napravit će most, ako dođe buha - napravit će bu-ha!

Izgovarajte stihove i tapkajte prstima od bebinog ručnog zgloba, preko ruke, do vrata. Na kraju, za iznenađenje, pritisnite prstom bebi nos. Ako je još budete nježno škakljali po cijelom tijelu, trest će se od smijeha.

Čovječuljak Nosko

Čovječuljak se uz brijeg trucka, kuc-kuc na vrata kucka: dobar dan za malog bucka.

Pri izgovaranju prvog retka škakljajte bebu po trbuhu i prsima. Pri drugom retku nježno joj kuckajte po čelu. Pri trećem retku nježno je povlačite za ušnu resicu i u posljednjem trenutku dohvatite nosić i nježno ga pritisnite. Ova igra prstima daje bebi lijep, intenzivan osjećaj tijela i veseli i roditelje i djecu.

Palčeva igra

Palac šljivu lupi… ovaj ih skupi… ovaj ih slaže… ovaj ih važe… a mali sve smaže!

Kod ove igre lagano prelazite bebi od prsta do prsta. Kad dođete do malog prsta i napravite pauzu prije posljednjeg retka, napetost se povećava. To beba i čuje jer se ton glasa povisuje sam od sebe. Beba od napetosti i veselja hihoće već prije posljednje rečenice jer brzo uči što će se upravo dogoditi.

Čup kosica!

Slatka bradica, crvena usnica, nosica, obrvica, čup, čup, kosica!

U ovoj igri se skrivaju čudesne porcije maženja za lice u kojima bi ponekad rado uživali i odrasli: bebu nježno škakljite po bradi, pređite preko usana, lagano dodirnite nos i štipnite ga. Tada možete isto učiniti s bebinim obrvama i kosom.

Varijacija: kod ove igre vodite bebine ručice tako da sama može napipati dijelove svog lica. Na taj način kroz igru uči razlikovati dodir vlastite i vaše ruke.

Tu ide putić

Tu ide putić, tu stoji mostić, tu skače ptičica, tu hopsa zečica, tu raste travčica, tu stoji guščica.

Prvo možete pratiti linije bebinog dlana a tada lupkati dlan ili lagano potezati prst po prst.

Ovo ne samo da ugodno škaklja nego beba dobija i jako dobar osjećaj za veličinu i svojstva vlastite ruke. Igra je osobito lijepa kad je u sobi polumrak i dijete se u potpunosti može posvetiti doživljavanju vlastitog tijela.

Palac Dvogled

Ovo je Palac Dvogled, vidiš ga na prvi pogled, a kad stisneš ruku u šaku, palac dvogled spava u mraku.

Hukni sada, zid nek bježi, dođi bliže, vidi kako leži!

Uzmite bebinu ruku i pokažite joj njezin palac. Tada pomičite palac tamo-amo i zatvorite bebinu ruku u šaku - tako da joj je palac obgrljen drugim prstima. Sada proizvedite zvuk hukanja pokraj njezine šake i nježno joj puhnite u uho. Kombinacija osjeta dodira i zvuka oduševljava bebe.

Osušite uši kroz igru

Jedan, dva, tri, četiri, pet i šest, na nos je sjeo mali krijes.

Sedam, osam, devet i deseti, sad me ne razumiješ ti.

Brojim do deset i jedanaest i dvanaest, u rupici je mali miš i mora brzo van-iš!

Omotajte rub gaze oko kažiprsta. Uz prvu rečenicu stiha dotaknite pri svakom broju djetetu trbuščić i na kraju nos. Kod daljnjeg brojenja pogladite mu glavu, malo zadržite jedno uho i približite se prstom uhu. Kod daljnjeg brojenja tapkajte uz uho i na kraju nježno istrljajte ušnu školjku.

Obitelj Mravić

Prvo stiže tata mrav, onda mama mravica, a za njima mravlja dječica.

"Trčite" vrhovima prstiju nešto jačim pritiskom preko bebine ruke do vrata - to je tata mrav. Mama mrav pravi nježnije korake a djeca mravi škaklju i trče čak po glavi čega se djeca ne mogu zasititi.

Foto: Profimedia