Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CELIJAKIJA: opasna bolest koju je teško prepoznati, unatoč gluten free trendu

Mnogi su za svoje tegobe, posebice za višak kilograma, skloni kriviti gluten, no priča o tom proteinu, sastavnom dijelu pšenice, ječma i raži, nije jednostavna kako se misli

 celijakija i izbacivanje glutena iz prehrane

Više od 7 milijuna ljudi diljem Europe boluje od celijakije, autoimune bolesti uzrokovane reakcijom na gluten - protein koji je sastavni dio pšenice, ječma i raži. Iako je danas vrlo popularan gluten free trend, pa su mnogi za neke tegobe, a prije svega za višak kilograma, skloni neutemeljeno kriviti gluten, s druge strane celijakija u velikom broju slučajeva ostaje neprepoznata. Neslužbeno se govori o najmanje četiri puta većem broju slučajeva neko što ih je dijagnosticirano.

"Prerijetko se sumnja na celijakiju i prerijetko se rade pretrage", upozoravaju iz Hrvatskog društva za celijakiju povodom Međunarodnog dana celijakije, koji se obilježava 16. svibnja.

Celijakija ima širok raspon simptoma; od blagih do vrlo teških. Neke osobe godinama imaju tegobe s celijakijom, a da to ne pripisuju ovoj bolesti, pogotovo ako su prisutni tek poneki od brojnih simptoma. Nažalost, tek u akutnoj fazi bolesti nerijetki oboljeli imaju više tegoba: migrenu, nadutost, mučninu, plinove, proljev i/ili zatvor, umor, afte u ustima, plikove na koži, iznenadni ili neočekivani gubitak težine, pretilost, anemiju, slabiju plodnost, impotenciju... Od celijakije žene oboljevaju čak dvostruko češće od muškaraca, obolijevaju i djeca dojenačke dobi, a treba li i kada uvesti gluten u prehranu beba, saznajte OVDJE. Jedini lijek protiv ove autoimune bolesti doživotna je stroga prehrana bez glutena. Ako se ne liječi, celijakija može dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, uključujući bolesti mnogih organa, anemiju, osteoporozu, neurološka stanja poput glutenske ataksije i neuropatije. U neliječenih oboljelih postoji i povećan rizik od tumora i raka.

"Pozivamo sve one koji boluju od celijakije da se pridruže nacionalnim društvima za celijakiju i podrže njihovu aktivnost, jer oni su glas koji mogu čuti vladajući, proizvođači hrane, trgovci, ugostitelji i zdravstveni djelatnici. Surađujući s njima, vidjet ćemo stvarnu promjenu od koje koristi imaju naše zajednice", poručuju iz Zajednica europskih društava za celijakiju, kojoj pripada i Hrvatsko društvo za celijakiju.

Bez obzira u kojoj državi žive, izazovi života s celijakijom ostaju isti:
-    Kako što prije postaviti ispravnu dijagnozu?
-    Kako se kao kronično bolesna osoba s celijakijom nositi sa strogom bezglutenskom prehranom?
-    Kako pravilno izabrati i nabaviti bezglutenske namirnice ili jesti izvan kuće?
-    Kako omogućiti djeci i starijim osobama bezglutenske proizvode i nutritivno vrijednu hranu u obrazovnim ustanovama i ustanovama za starije?
-    Kako omogućiti bolju psihološku i financijsku podršku pacijentima oboljelima od celijakije i njihovim obiteljima?
-    Kako podići svijest o celijakiji i što znači živjeti s celijakijom?

Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije