Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednoipolgodišnje dijete zadobilo višestruke ozljede u jaslicama

Što možete poduzeti kad vam iz vrtića jave da je dijete ozlijeđeno, barem što se pravnog dijela tiče, odgovara odvjetnica Musulin. Nadajmo se da nećete doživjeti primjer kakav se dogodio našoj čitateljice

Pitanje:

Poštovana gđo. Musulin, javljam Vam se s upitom za savjet. Naime, jutros se u vrtiću kojeg pohađa moja kćer (1,5 g) desila "nezgoda". Teta iz vrtića me nazvala sa stravičnom vijesti, a ta je da je moja kćer izgrižena od druge djevojčice iz grupe. Nisam mislila da je to neki ogroman problem, sve dok nisam vidjela sliku svog djeteta, nakon čega sam odmah otišla po nju. Ostatak dana smo proveli kod njezinog pedijatra i potom prema uputama istog, na dječjoj kirurgiji u Klaićevoj, gdje su slučaj automatski prijavili nadležnim tijelima. Moja kćer je zadobila stravične ozljede po cijeloj glavi - obrazima, čelu, očima, tjemenu, uhu... Ukupno 13 ugriza koji su uzrokovali, rasjeke kože, otekline i hematome. Poslana je kući na liječenje. Nitko od stručnih osoba (pedagoga i liječnika i medicinskog osoblja), prema njihovim izjavama, nije nikada vidjelo nešto slično!

Da li mi možete dati savjet što i kako dalje, jer ne bih voljela da ostane na ovome!!!

Odgovor:

Poštovani,

U slučaju ozljede u vrtiću roditelji se mogu obratiti direktno vrtiću sa zahtjevom da im se dostavi podatak o sklopljenoj polici osiguranja od odgovornosti, te se potom osiguravajućem društvu obratiti odštetnim zahtjevom radi naknade štete. Podredno, ukoliko takva polica ne postoji, naknada štete može se potraživati direktno od vrtića po okončanju liječenja, odnosno kada zdravstveno stanje djeteta bude dobro.

Naime, čl. 1058. Zakona o obveznim odnosima propisano je da za štetu koju drugome prouzroči maloljetnik dok je pod nadzorom skrbnika, škole ili druge ustanove, odgovara skrbnik, škola, odnosno druga ustanova. Slijedom navedenog, u konkretnom slučaju, odgovornost bi bila na vrtiću obzirom je šteta nastala uslijed propusta vršenja nadzora.

Obzirom je dijete zadobilo tjelesne ozljede za koje postoji pravo na naknadu štete, uz odštetni zahtjev prilaže se medicinska dokumentacija koju imate u svezi liječenja, a za vođenje postupka možete angažirati i odvjetnika.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr Foto: Profimedia Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom "Za odvjetnicu". Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Najnovije

Najpopularnije